Skip to content

Museoliitto

21.7.2014

Oman edun tavoittelu heikentää yhteistä tulosta

Veikkausvoittovarojen edunvälittäjäverkoston kannanotto 18.7.2014

Jääkiekkojoukkue Jokerit on julkistanut sponsorisopimuksen ulkomaisen vedonlyöntiyhtiön kanssa. Veikkauksen edunvälittäjäverkosto pitää huolestuttavana, että jääkiekkojoukkue heikentää oman taloudellisen hyötynsä nimissä järjestelmää, josta tuloutuu vuosittain satoja miljoonia euroja suomalaiselle liikunnalle, tieteelle, taiteelle ja nuorisotyölle.

Suomen arpajaislain mukaan yksityiset peliyhtiöt eivät saa mainostaa eivätkä harjoittaa markkinointia Suomessa. Yksityiset ulkomaisiin veroparatiiseihin rekisteröityneet rahapeliyhtiöt hoitavat usein puutteellisesti pelaajien tunnistamisen ja ikärajoista huolehtimisen. Myös aggressiivinen mainonta on ominaista näille toimijoille. Vastuullinen suomalainen rahapelijärjestelmä ehkäisee tehokkaasti pelihaittojen syntyä ja pelaamiseen liittyviä lieveilmiöitä, kuten kansainvälistä rikollisuutta. Silloinkin, kun ei itse voita, eurot pysyvät Suomessa tuottaen iloa liikunnan, tieteen, taiteen ja nuorisotyön avulla. Euroopan komissio on vuonna 2013 tunnustanut Suomen rahapelijärjestelmän, jossa kolme rahapeliyhteisöä (Veikkaus, RAY ja Fintoto) saa toimeenpanna rahapelejä vastuullisesti ja tehokkaasti.

Edunvälittäjäverkosto on havainnut viitteitä järjestelmän laajemmastakin rapauttamisesta. Ns. harmaalla alueella toimiminen näyttää valitettavan yleiseltä. Mainontakiellosta huolimatta rahapelilain vastaisia lehtimainoksia julkaistaan. Yksityisiä pelifirmoja mainostavat urheilijat, jotka ovat saaneet eväät menestymiseensä veikkausvoittovaroilla rakennetuilla kentillä ja halleissa sekä tuetuissa seuroissa.

Edunvälittäjäverkosto toivookin sisäministeriön poliisihallituksen tehostavan arpajaislain valvontaa erityisesti ulkomailta käsin toimivien peliyhtiöiden toimintaa kohtaan. Lisäksi toivomme, että tieteen, taiteen, nuorisotyön ja liikunnan parissa tunnetuksi tulleet suomalaiset kertovat jatkossa vielä nykyistä laajemmalla rintamalla ja suuremmalla äänellä, että yksi heidän menestyksensä mahdollistava taho on suomalainen rahapelijärjestelmä, joka antaa hyvän elämän eväitä meille kaikille. On suuri merkitys, mihin rahapeliin euronsa sijoittaa.

Veikkauksen edunvälittäjät

Finland Festivals ry

Suomen Akatemia

Suomen Elokuvasäätiö

Suomen museoliitto ry

Suomen Sinfoniaorkesterit ry

Suomen Teatterit ry

Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valo ry

Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry

Suomen Kansallisooppera

Taiteen edistämiskeskus

Lisätietoja: Veikkauksen edunvälittäjäverkoston puheenjohtaja Olli Joensuu, puh. 045 139 2350, email: olli.joensuu@alli.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä