Skip to content

Museoliitto

8.11.2023

Museoliiton puheenjohtaja Pekka Sauri: ”Ahdistus puolittuu jakamalla”

Pekka Sauri

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kuinka ihmismieli kestää ilmastokriisin, koronapandemian, Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja vielä Lähi-Idän konfliktin? Samaan aikaan työelämä muuttuu ja ihmissuhteetkin vaativat vaalimista. Pekka Sauri auttaa uudessa kirjassaan ymmärtämään, miten tästä kaikesta selvitään. Aiheeseen pääsee perehtymään myös Saurin etäaamukahveilla 24. marraskuuta.

Museoliiton puheenjohtaja, filosofian tohtori, psykologi ja poliitikko Pekka Sauri tunnustautuu uutisriippuvaiseksi. Koronanpandemian ja Ukrainan sodan käänteitä hän seurasi eri kanavista herkeämättä, kunnes yhtäkkiä tuli raja vastaan.

”Kuuntelin radiosta lähetystä Ukrainan tilanteesta. Ensimmäistä kertaa en pystynyt ottamaan lisää tietoa tietoisuuteen, vaan jouduin sulkemaan radion”, Sauri muistelee.

Kokemuksen ympärille alkoi kehittyi kirja, aluksi työnimellä Miten tästä kaikesta selvitään? Syyskuussa ilmestyi Saurin uutuusteos, Mielenrauha levottomassa maailmassa (Minerva 2023). Aiemmin Sauri on julkaissut lukuisia teoksia psykologian, viestinnän ja demokratian aloilta sekä Parempaa kuin seksi -romaanin.

Uutukaisen kirjan ydinajatuksia on eritellä, kuinka ihmismieli kestää alituista kriisitilannetta ja millä keinoilla säilytetään tai rakennetaan positiivinen suhtautuminen tulevaisuuteen. Tilastojen mukaan kestäminen on nyt koetuksella, sillä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt ohittivat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet yleisimpänä Kelan korvaamien sairauspäivärahojen syynä vuonna 2019, ja mielen ongelmat ovat pitäneet kyseenalaista kärkipaikkaa siitä pitäen.

Tilanne ei kuitenkaan ole yksinomaan synkkä. Vaikka mielen sairaudet ovat yleistyneet, itsemurhien määrä on paradoksaalisesti puolittunut 30 vuodessa. Saurin mielestä taustalla on myönteinen yhteiskunnallinen kehitys: mielen ongelmat eivät enää ole tabu.

”Selitykseni on, että mielenterveydestä saa puhua. Aiemmin siihen liittyi vahva stigma, että mielenterveysongelma leimasi koko persoonallisuuden.”

Sauri kehottaa keskustelemaan niin kasvotusten kuin sosiaalisessa mediassa. Ahdistus puolittuu jakamalla, hän suosittelee.

”Ei kaikki ole pielessä. Suurin osa ihmisten tekemisistä onnistuu suunnitelmien mukaan.”

Pekka Sauri pitää Museoliiton jäsenorganisaatioille ja niissä työskenteleville museoalan ammattilaisille suunnatun aamukahvipuheenvuoron Zoomissa perjantaina 24.11. klo 9 alkaen. Luvassa on niin käytännön selviytymiskeinoja kuin näkökulmia kommunikaation ja demokratian tulevaisuuksiin. Tule Pekka Saurin kanssa etäaamukahveille kuulemaan, kuinka saavuttaa mielenrauhaa levottomassa maailmassa. Tilaisuus on avoin.

24.11.2023 klo 9–10. Etäaamukahvit Pekka Saurin kanssa: Mielenrauha levottomassa maailmassa
https://us06web.zoom.us/j/88207402793?pwd=kubyXP8q67YFU704rTphYZWTK3sZuC.1

Meeting ID: 882 0740 2793
Passcode: 339356

Voisit olla myös kiinnostunut näistä