Skip to content

Museoliitto

16.6.2015

Useat museot tempaisevat syksyllä kehitysmaiden lasten hyväksi – vielä ehtii mukaan Nenäpäivään!

Museoliitto haastaa kaikki Suomen museot viettämään Nenäpäivää. Poimi omalle museollesi sopiva idea tai tule mukaan syksyllä jatkuvalle ideointikiertueelle.

Monet museot ovat jo aloittaneet syksyn Nenäpäivän tapahtumien ideoinnin. Yhteistyötä on suunniteltu erilaisten paikallisten toimijoiden kesken. Nenäpäivä-säätiön järjestämissä verkostotapaamisissa Nenäjoukkoihin liittyi museoiden lisäksi yli 200 nenäilijää. Yhdessä paikkakuntien yritysten, yhteisöjen, oppilaitosten ja vapaaehtoisten kanssa syntyi lukuisia hauskoja ideoita museoiden Nenätempauksiksi esimeriksi musiikin, liikunnan ja lukemisen parissa.

Alla muutamia esimerkkejä kevään aikana syntyneistä ideoista. Museot voivat esimerkiksi:

– Tarjota tiloja. Monilla hyvän tekijöillä saattaa olla loistavia ideoita hyväntekeväisyystapahtumiksi, mutta ei tilaa, missä toteuttaa. Nenätapahtuma odottamattomassa paikassa herättää aina kiinnostusta. Museo voi tarjota tiloja käyttöön erilaisille Nenätapahtumille, esimerkiksi illalliselle, kuorojen konsertille tai bingokerholle.

-Järjestää kirpputorin tai huutokaupan. Esimerkiksi näyttelyiden kuvasuurenneoksille ei aina löydy uusiokäyttöä. Ehkä ne voitaisiin huutokaupata ja lahjoittaa tulot hyvään tarkoitukseen?

– Järjestää lasten työpajan aikuisille. Monissa museoissa on hauskoja työpajoja lapsille, joihin monesti aikuisetkin haluaisivat mukaan. Miksikäs ei kerrankin aikuisetkin pääsisi maalaamaan mustikoilla?

– Lähteä lipaskeräämään historiallisessa asussa. Lipaskerääjiä tarvitaan usein monilla paikkakunnilla.

– Järjestää Satupäivän museossa. Valtakunnallista Satupäivää vietetään 18.10. Hyvä idea voisi olla esimerkiksi varata paikkakunnan Nenäsohva museoon ja järjestää museon teeman mukainen satuhetki lapsille ja/tai aikuisille.

Nenäkiertue jatkuu syksyllä. Syksyn tapaamisissa edistetään keväällä syntyneitä suunnitelmia ja ideoidaan uutta. Nenäjoukkojen aamukahveilla kuulet viimeisimmät Nenäpäivä-kuulumiset sekä vinkkejä kuinka voit lähteä mukaan paikkakuntasi yhteiseen Nenätapahtumaan tai toteuttamaan omaa tempausta.

Ideointitukena aamukahveilla on paikallisten organisaatioiden lisäksi Nenäpäivä-säätiön, Ylen aluetoimituksen ja Nenäpäivän kohteena olevien järjestöjen edustajat. Ideointitilaisuudet 18 paikkakunnalla ovat avoimia kaikille.

Miksi mukaan Nenäpäivään? Lue lisää: http://www.museoliitto.fi/jasentiedotteet.php?aid=11947&k=-3&d=2015
Ilmoittaudu mukaan syksyn Nenäjoukkojen aamukahveille: nenäpäivä.fi/nenäjoukot
Lue lisää paikallistapahtumista: nenäpäivä.fi/paikallistapahtumat
Nenäpäivä-materiaalia inspiraatioksi ja viestinnän tueksi: nenäpäivä.fi/materiaalit

Voisit olla myös kiinnostunut näistä