Skip to content

Museoliitto

3.11.2016

Uusi esitys Guggenheim Helsinki -museosta julkaistu

Vuodesta 2011 suunniteltu Guggenheim Helsinki -hanke etenee. Uudessa suunnitelmassa tuodaan esiin yksityisen rahoituksen roolin kasvu sekä lisenssimaksun aleneminen. Lisäksi museon rakentamisesta vastaisi kiinteistöosakeyhtiö, jonka omistajiksi tulisivat Helsingin kaupunki ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiö.

Valtion osuus museorakennuksen rahoittajana on korvattu yksityisellä rahoituksella, joka muodostuu yksityisistä investoinneista ja yksityisestä lainasta. Museon 130 miljoonan euron rakennuskuluista Helsingin kaupungin investointiosuus olisi enintään 80 miljoonaa euroa. Jäljelle jäävä osuus eli 50 miljoonaa euroa on tarkoitus kattaa yksityisellä investoinnilla ja lainalla, jonka kustannuksista vastaisi Guggenheim Helsingin Tukisäätiö.

Tärkeimmät syyt museon rahoittamiseen ovat Helsingin sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan museon työllistämisvaikutukset, verotulojen lisääntyminen ja Helsingin matkailullisen houkuttelevuuden lisääminen. Museo myös rakentaa nykytaiteen profiilia Helsinkiin.

Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä pitää uutta esitystä kiinnostavana.

”On hienoa, että yrityselämä on sitoutumassa vahvasti Guggenheim-museon toteuttamiseen. Se on epäilemättä myös merkki siitä, että museot ovat talouspäättäjienkin näkökulmasta ennen muuta investointi, eivät kuluerä”, Levä toteaa.

Alustavien laskelmien mukaan Guggenheim-museo lisäisi verotuloja ylläpitovaiheessa seitsemän miljoonaa euroa ja työllistäisi 400 henkilötyövuotta. Museo aikoo rahoittaa osan toiminnastaan myös pääsymaksuilla. Normaalihintaiseksi pääsymaksuksi on arvioitu 15 euroa.

Uudessa esityksessä Guggenheim-säätiölle maksettava lisenssimaksu on laskenut 10 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla. Lisenssimaksu olisi nyt 20 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (18,4 miljoonaa euroa). Summa on saatu kerättyä yksityisiltä säätiöiltä.

Moreau Kusunoki Architect -toimiston suunnittelema museorakennus esitetään toteutettavaksi siten, että museon rakentamisesta vastaa Helsingin kaupungin ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiön yhdessä perustama kiinteistöosakeyhtiö. Kiinteistöosakeyhtiö vuokraisi rakennuksen Guggenheim Helsinki -taidemuseota ylläpitävälle suomalaiselle yleishyödylliselle säätiölle museokäyttöön. Helsingin kaupunki vastaisi kiinteistön hoito- ja ylläpitokustannuksista.

Seuraavaksi Guggenheim Helsinki -hanke käsitellään Helsingin kaupunginhallituksessa maanantaina 7.11. Lopullisen päätöksen museon rakentamisesta tai hankkeen hylkäämisestä tekee kaupunginvaltuusto. 

Lue Guggenheim Helsingin Tukisäätiön tiedote: http://www.guggenheimhki.fi/esitys-guggenheim-helsinki-museosta-valmis/

Voisit olla myös kiinnostunut näistä