Skip to content

Museoliitto

21.4.2015

Uusi verkkojulkaisu: Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt

Aiheuttavatko kokoelmapoistot päänvaivaa? Verkkojulkaisu tarjoaa poistopoliittisia argumentteja suomalaisten museoiden käyttöön ja hälventää kokoelmapoistoihin liittyviä epäselvyyksiä.

Verkkojulkaisu avaa kulttuurihistoriallisten museoiden esinekokoelmapoistoja käytännön näkökulmista. Tarjolla on seitsemän erilaista kokoelmaesineiden poistokertomusta, joiden perusteella pyritään vastaamaan kysymyksiin poistotavoista, -kriteereistä sekä eri materiaalien ja objektikokonaisuuksien erityispiirteistä poistoarvioinnissa. Tapaukset on valittu kronologisesti poistoprosessin mukaisesti alkaen sopimusasioissa huomioon otettavista seikoista ja päätyen poistotapojen kirjoon.

Julkaisu tuotettiin Helsingin kaupunginmuseon, Tampereen museoiden ja Tekniikan museon yhteishankkeessa 2014-2015. Hankkeen lähtökohtana oli poistoprosessien päivitystarve hankemuseoissa ja tavoite herättää keskustelua poistokysymyksistä museokentällä.

Verkkojulkaisussa käsitellään myös hankkeen toteuttaman poistokyselyn tuloksia ja tarjotaan esimerkinomainen runko poistoprosessille arviointikriteereineen. Hankemuseot toivovat, että julkaisu on avuksi käytännön kokoelmatyössä ja hankkeen aikana käydyt keskustelut laajenevat ja syvenevät entisestään.

Julkaisussa on käytetty vertailupohjana Iso-Britanniassa julkaistua Museums Associationin Disposal Toolkitia. Hanke toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt. Emilia Västi & Minna Sarantola-Weiss (toim.). Suomen museoliiton julkaisuja 65. Suomen museoliitto 2015.

Tututustu verkkojulkaisuun joko selattavana verkkoversiona tai pdf-tiedostona:
http://www.museoliitto.fi/kokoelmapoistot

Lisätietoja:
Emilia Västi
hankekoordinaattori, Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt -hanke
emilia.vasti(a)tekniikanmuseo.fi
puh. 040 586 7014

Voisit olla myös kiinnostunut näistä