Skip to content

Museoliitto

8.8.2014

Valtionvarainministeriö leikkaa museoiden perusrahoitusta

Valtiovarainministeriön julkaisema budjettiesitys sisältää huomattavan leikkauksen museoiden perusrahoitukseen. Valtionosuuksia esitetään leikattavaksi lähes 3 prosenttia. Yksittäiselle museon suunnitellut leikkaukset tuovat keskimäärin 8 000 euron loven, mutta museokohtaiset erot ovat huomattavia. Suurimmissa museoissa valtionosuusrahoituksen leikkaukset tarkoittavat kymmenien tuhansien eurojen menetyksiä.

Leikkausten vuoksi museoiden pitää vähentää toimintaa tai kasvattaa muuta rahoitusta. Toiminnan vähentäminen näkyy ensivaiheessa näyttelyjen määrässä ja sisällössä sekä museoiden aukioloajoissa.

’Rahoituksen kasvattamisessa museoiden omistajien ja erityisesti kuntien rooli on keskeinen. Toivottavaa on, että näillä tahoilla ei ole valtionvarainministeriön kaltaisia suunnitelmia’, toteaa Suomen museoliitton pääsihteeri Kimmo Levä.

Museoiden on mahdollista lisätä palvelutulojaan, mutta se merkitsee nykytasoon verrattuna huomattavaa hintojen nostamista ja ilmaisten palvelujen vähentämistä.

’VOS-leikkauksen kompensoiminen pääsylipputuloilla merkitsisi lähes viidenneksen korotusta lippujen hintoihin’, Levä kertoo.

Kulttuuripoliittiseksi tavoitteeksi valtionvarainministeriön budjettiesityksessä asetetaan kulttuurin perustan vahvistaminen kansallisessa ja kansainvälisessä toimintaympäristössä, luovan työn tekijöiden toimintaedellytyksien parantaminen, kansalaisten kulttuuriosallistumisen mahdollisuuksien lisääminen sekä kulttuurin talouden tukeminen.

’Budjetin rahoituspuoli on ristiriidassa tavoitteiden kanssa. Toteutuessaan budjettiesitys tarkoittaa kaikilta osiltaan päinvastaista kehitystä’, arvioi Levä.

Ministeriön esitys sisältää kulttuurialalle 4,3 miljoonan lisärahoituksen työllisyysperusteisiin hankkeisiin. Se tasoittaa, että kokonaisrahoitus pienentyy, mutta kulttuurialan pätkätyöluonteisuus vahvistuu.

Lisätietoja:
Kimmo Levä
pääsihteeri
040 166 2816
etunimi.sukunim@imuseoliitto.fi.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä