22.3.2018
Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin viisi teosta
Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin on valittu viisi teosta: Ainolasäätiön Ainola, Suomen kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi, Hotelli- ja ravintolamuseon Nautinnon nälkä, Espoon modernin taiteen museo EMMAn Rut Bryk – Elämän taide ja Tekniikan museon Tekniikan maa.
Suomen museoliitto ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitea järjestävät Vuoden museo – ja Vuoden museojulkaisu -kilpailut, joiden voittajat palkitaan Valtakunnallisten museopäivien museopalkintogaalassa Vaasassa 24. toukokuuta 2018.
Joka toinen vuosi järjestettävään Vuoden museojulkaisu -kilpailuun lähetettiin 21 teosta vuosilta 2015–2017. Kilpailun kriteereinä ovat: teoksen tietosisältö, esitystavan luettavuus, yleisilme ja graafinen toteutus, sisällön ja esitystavan innovatiivisuus sekä kohderyhmän tavoittaminen.
Monien äänestysten ja kantaaottavien keskustelujen jälkeen päätimme nostaa nämä viisi erilaista teosta finaaliin, summaa raadin puheenjohtaja Maija Ekosaari.
Tietokirjasta taidekirjaan, novellikokoelmasta valokuvateokseen
Raati valitsi finaaliin viisi teosta: Ainolasäätiön Ainola, Suomen kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi, Hotelli- ja ravintolamuseon Nautinnon nälkä, Espoon modernin taiteen museo EMMAn Rut Bryk – Elämän taide ja Tekniikan museon Tekniikan maa.
Teokset edustavat museojulkaisujen eri tyyppejä taidekirjasta tietokirjaan ja valokuvateoksesta novellikokoelmaan. Useimmat finalistikirjat keräsivät kiitosta upeasta ulkoasustaan, hienoista valokuvistaan sekä hyvin kirjoitetusta tekstistään. Teokset tuovat esille uutta tietoa ja näkökulmia, avaavat aihepiiriään yleistajuisesti laajalle yleisölle tai kulkevat laadukkaina teoksina näyttelyn rinnalla ja toimivat myös itsenäisinä teoksina. Raadin tarkemmat perustelut ja kuvailut finaaliin päässeistä teoksista löytyvät tiedotteen liitteestä.
Vuoden museojulkaisu -palkintolautakunnassa ovat ICOM:n varapuheenjohtaja Maija Ekosaari, Museoviraston kehittämisjohtaja Pirjo Hamari, Museoliiton viestintäpäällikkö Nelli Korpi, Rauman kulttuurijohtaja Risto Kupari, Ylen toimittaja Teemu Laaksonen, Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee ja Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen. Raadin sihteerinä toimii Museoliiton projektisuunnittelija Eeva-Liisa Taivassalo.
Lisätiedot
ICOM Suomen komitea
varapuheenjohtaja Maija Ekosaari
p. 040 7612768 | ekosaari@iki.fi
Suomen museoliitto
viestintäpäällikkö Nelli Korpi
p. 044 4300 704 | nelli.korpi@museoliitto.fi
LIITE
Raadin perustelut Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin päässeistä teoksista.
Espoon modernin taiteen museo EMMA: Rut Bryk – Elämän taide
Harri Kalhan kirjoittama Rut Bryk – Elämän taide on vahva ja henkilökohtainen tietokirja, jossa ei pyritä objektiiviseen, moninäkökulmaiseen tutkimukseen vaan annetaan tilaa kirjoittajan ja tutkimuskohteen mielenkiintoiselle suhteelle sekä kirjoittajan henkilökohtaiselle kokemukselle tutkittavastaan. Tiedon lisäksi lukijalle tarjotaan tulkintoja ja merkityksiä. Vaikutelma on samaan aikaan asiantunteva ja persoonallinen. Hyvän kirjoittajan tekstistä nauttii ja teosta lukee kuin romaania. Yksittäisten taideteosten syväanalyysit täydentävät kokonaisuutta. Teoksen upeat värikuvat ja hyvin tehty taitto ansaitsevat kiitosta. Teos on saatavilla suomeksi ja englanniksi.
Ainolasäätiö: Ainola – Sibeliusten koti Järvenpäässä
Esko Häklin ja Severi Blomstedtin toimittama Ainola – Sibeliusten koti Järvenpäässä herättää halun käydä museossa. Teos on laadukas tietokirja Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä, Sibeliusten elämästä sekä itse Ainolasta – Ainolan kautta kerrottuna. Vaikka Aino Sibeliuksesta on jo jonkin verran kirjoitettu, saa teoksessa Aino, kansallissäveltäjämme muusa, äänensä kuuluviin ja tuo sitä kautta teokseen inhimillisen ja kerrontaa hienosti tukevan osansa. Teos on raikkaasti taitettu, siinä on monipolvista kerrontaa ja laadukkaita kuvia sekä näppäriä tietolaatikoita, mitkä tekevät siitä helpon selailla. Teos on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Hotelli- ja ravintolamuseo: Nautinnon nälkä
Professori Jaakko Hämeen-Anttilan ja toimittaja Venla Rossin toimittama Nautinnon nälkä on viihdyttävä novellikokoelma, jonka kirjoittajiksi on saatu maamme tunnetuimpia kirjailijoita kuten Johanna Sinisalo, Virpi Hämeen-Anttila, Hannu Väisänen ja Miki Liukkonen. Novellikokoelma on innovatiivinen lähestymistapa museonäyttelykirjallisuuteen fiktiivisillä tarinoillaan, joita voi lukea myös näyttelystä irrallaan. Visuaalisesti simppeliä pokkaria voi suositella kaikille; jokaisen tarinan parissa viihtyy ja viehättyy, saattaa saada idean käydä museossa tai vain nautiskella hyvästä kirjallisuudesta kahvilassa istuskellen.
Tekniikan museo: Tekniikan maa
Tiina Männistö-Funkin toimittama Tekniikan maa on laajalle yleisölle suunnattu kansantajuinen tietokirja, joka toimii hienona jatkeena Tekniikan museon uudelle perusnäyttelylle, mutta myös omana teoksenaan. Suomen tekniikan historia kerrotaan mikro- ja makrotasoilta tarinaa ja faktaa sopivassa suhteessa yhdistäen. Teoksen esittelemä tieteellinen tutkimus murtaa myyttejä ja asettaa Suomen teknologiamaana kontekstiinsa muiden pienten maiden kanssa. Teoksen yleisilme on miellyttävä ja levollinen, sisällön rakenne ja rajaukset toimivat ja mustavalkoinen kuvitus tukee tekstiä.
Suomen kansallismuseo: Julkinen ja kätketty Suomi
Inkamaija Iitiän, Hannu Häkkisen ja Jaana Onatsun toimittama Julkinen ja kätketty Suomi on vuoden 2017 samannimiseen näyttelyyn liittyvä mustavalkoinen valokuvakirja. Teoksessa luodaan monipuolinen ja kyseenalaistavakin katsaus Suomen historiaan ja suomalaisuuteen osana kansainvälisiä virtauksia. Konstailematon visuaalinen ja kirjallinen esitystapa kulkevat tasapainoisesti rinnakkain. Toteutus on upea: sekä kuvat, tekstit että taitto toimivat hyvin ja monikielisyys laajentaa lukijakunnan kansainväliseksi. Kuvissa elää kulttuurisesti, etnisesti, uskonnollisesti, sosiaalisesti ja kielellisesti monimuotoinen kansa.