Skip to content

Museoliitto

7.3.2024

|

Uncategorized

Vuoden museo 2024 finalisti: Siida

Kuva: Rauno Koivunen, Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida.

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida 

Inari

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan näyttelyt ja tapahtumat esittelevät saamelaista kulttuuria sekä Pohjois-Lapin monimuotoista luontoa. Inarissa sijaitseva Saamelaismuseo Siida on valtakunnallinen vastuumuseo erikoisalanaan saamelaiskulttuuri.

Saamelaismuseon ja luontokeskuksen yhteinen päänäyttely sekä uudistettu ja laajennettu Siida avattiin kesällä 2022. ”Enâmeh láá mii párnááh – Nämä maat ovat lapsiamme” -näyttelyssä pohditaan, miten menneisyys elää meissä sekä tuodaan esiin viimeisen jääkauden jälkeistä ilmastohistoriaa ja ja tulevaisuutta. Näyttely lisää ymmärrystä saamelaisten historiasta ja heidän asemastaan alkuperäiskansana sekä Inarin Lapin luonnonolosuhteista.

Saamelaismuseolla on maailman suurin saamelaisesineiden kokoelma ja sen rooli saamelaiskulttuurin tallentajana, esittäjänä ja ylläpitäjänä on vahvistunut aktiivisen repatriaatiotyön ansiosta. Museon tekemä esinepalautustyö kytkeytyy saamelaiskulttuurin kannalta äärimmäisen tärkeisiin ja ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin, kuten keskusteluun alkuperäiskansojen oikeuksista.

”Kiinnostus Siidaa kohtaan on kasvanut niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Siidan menestys näkyy myös paikallisen elinvoiman kasvuna. Museo on vahvistanut merkityksellisyyttään saamelaisyhteisölle esimerkillisesti, ja yhteisötyö on museotoiminnan sydämessä. Siidan tekemää työtä ja uudistettua perusnäyttelyä voidaan pitää vaikuttavana dekolonialistisena tekona”, kertoo palkintolautakunnan puheenjohtaja Maj Meriluoto.

Saamelaismuseo ja luontokeskus SIIDA on yksi Vuoden museo 2024 -kilpailun voitosta kilpailevasta viidestä museosta. Siidan lisäksi mukana finaalissa ovat Chappe, Luostarinmäen museokortteli, Suomen Metsämuseo Lusto, sekä Varkauden museokeskus Konsti. 

Vuoden museo -kilpailun palkintolautakunta tutustui kevään aikana finalistimuseoihin ja jakaa palkinnot Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestettävässä Museopalkintogaalassa Jyväskylässä 23. toukokuuta. Museoliitto ja ICOM Suomen komitea ovat järjestäneet Vuoden museo -kilpailun vuodesta 2014 lähtien.

Lue lisää Siidasta Museokortin sivuilta.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä