Skip to content

Museoliitto

16.6.2023

Taidekokoelmat verkkoon

Suomen museoliiton ja Kuvaston Taidekokoelmat verkkoon -sopimus mahdollistaa museoiden kokoelmissa olevien teosten esittämisen verkossa ilman teos- tai tekijäkohtaisia sopimuksia ja maksuja.

Suomen museoliitto ja Kuvasto allekirjoittivat keväällä 2017 Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksen, joka mahdollistaa museoiden kokoelmissa olevien teosten esittämisen verkossa ilman teos- tai tekijäkohtaisia sopimuksia ja maksuja.

Sopimukseen liittyminen antaa museolle rajattoman oikeuden julkaista museon verkkosivuilla ja sovelluksissa omistamiaan tai deponoimiaan suomalaisia tekijänoikeudenalaisten teosten kuvia.

Museoiden kokoelmissa on yli 400 000 taideteosta, joista vain pieni osa pääsee esille, joten sopimuksella voidaan avata valtava määrä taidetta nähtäville.

Digitalisaatio ratkaisi perinteiset ongelmat – sopimus tekijänoikeuskysymykset

Kokoelmateosten saavutettavuuden näkökulmasta digitalisaatio on ratkaissut kaikki perinteiset ongelmat. Verkossa oleviin teoksiin ei liity välimatka- ja liikkumisongelmia, eikä niiden katsomiseen taloudellisia kynnyksiä. Taideteosten verkkonäkyvyyden suurimpana esteenä olivatkin tekijänoikeuskysymykset. Nyt ongelma on ratkaistu Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksella.

Sopimuksen taloudellinen pohja perustuu museoiden omarahoitusosuuteen, opetus- ja kulttuuriministeriön avustukseen ja säätiöiltä haettavaan rahoitukseen. Tiina ja Antti Herlinin säätiö oli ensimmäinen säätiötoimija, joka lähti rahoittamaan hanketta.

Ajankohtaista Taidekokoelmat verkkoon -sopimukseen liittymisestä

Taidekokoelmat verkkoon -sopimukseen ei oteta uusia museoita mukaan vuoden 2023 alusta lukien, sillä opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeelle myöntämä rahoitus päättyy vuonna 2023. Mahdollisuuksia sopimuksen jatkamiselle selvitetään.

Lisätietoja:

Konsernin lakimies Veli-Markus Tapio
040 536 6580
veli-markus.tapio@museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä