Skip to content

Museoliitto

26.5.2016

Ålands sjöfartsmuseum on Vuoden museo

Museoalan parhaimmistoa palkittiin Inarissa järjestetyssä Museogaalassa torstaina 26.5.2016. Merkittävimmän tunnustuksen sai Maarianhaminassa sijaitseva Ålands sjöfartsmuseum, joka valittiin Vuoden museoksi 2016. Vuoden museojulkaisu on Kouvolan kaupunginmuseon kustantama teos ”Kolme tehdasta, yksi kunta – Kuusankosken kaavoitus- ja rakennusperintö 1850–1959”. Erikoispalkinto myönnettiin Uudenkaupungin museolle kuva-arkistotoiminnasta.

Vuoden museo -palkinnot jaettiin kolmatta kertaa. Palkinnot ojensi voittajille viime vuoden voittajan Serlachius-museo Göstan kehittämispäällikkö Päivi Viherkoski Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa järjestetyssä Museogaalassa. Vuoden museo -palkinto on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen Esko-veistos.

’Ålands sjöfartsmuseum on erinomainen esimerkki siitä, miten yhteistyö, tehokas verkostoituminen ja vahva tutkimuksellinen pohja tuottavat kiinnostavia ja erinomaisesti esille pantuja näyttelyitä, kävijäluvun huiman kasvun sekä vahvan jalansijan omassa yhteisössä’, palkintoraati perusteli valintaansa.

Vuoden museo -kiertopalkintoa tavoitteli 17 museota. Vuoden museo -finaaliin selvisi viisi museota: Aboa Vetus & Ars Nova, Didrichsenin taidemuseo, HAM Helsingin taidemuseo, Postimuseo ja Ålands sjöfartsmuseum.

Vuoden museo -kiertopalkinto myönnetään museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Museon toiminta on tuonut uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle. Palkinnon jakavat Suomen museoliitto ja ICOM – Suomen komitea.

Museojulkaisukilpailun finalisteja olivat EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Gallen-Kallela Museo, Kouvolan kaupunginmuseo, Museokeskus Vapriikki ja Serlachius-museo Gustaf. Kilpailuun ilmoitettiin kaikkiaan 23 teosta.

Museopalkintoraadin jäseniä ovat Anne Sjöström, Merja Heiskanen, Kimmo Levä, Liisa Lindgren, Päivi Salonen, Kaisa Viljanen ja Ditte Winqvist. Sihteerinä toimii Eeva-Liisa Taivassalo Suomen museoliitosta.

Museogaala on osa Inarissa järjestettävien Valtakunnallisten museopäivien ohjelmaa. Suomen museoliitto on vuonna 1923 perustettu museoiden keskusjärjestö.

Palkintoraadin perustelut

Vuoden museo: Ålands sjöfartsmuseum – Ahvenanmaan merenkulkumuseo

”Ålands sjöfartsmuseum on erinomainen esimerkki siitä, miten yhteistyö, tehokas verkostoituminen ja vahva tutkimuksellinen pohja tuottavat kiinnostavia ja erinomaisesti esille pantuja näyttelyitä, kävijäluvun huiman kasvun sekä vahvan jalansijan omassa yhteisössä. Ahvenanmaan merenkulkumuseo on omalla erikoisalallaan ansioitunut ja aktiivinen museo. 

Vuoden museo -valinnalla halutaan nostaa esiin Ahvenanmaan merenkulkumuseon esimerkillinen ja hyvin organisoitu toiminta yhteisössään. Merenkulkualan eritysosaajat tarjoavat asiantuntemustaan ja teknistä tietämystään museon käyttöön. Vapaaehtoiset osallistuvat arvokkaalla panoksella Ahvenanmaan merenkulkuperinnön vaalimiseen ja pääsevät samalla osallisiksi innostuneesta ja asialle omistautuneesta museoyhteisöstä.” 

Vuoden museojulkaisu: Rurik Wasastjerna: Kolme tehdasta, yksi kunta – Kuusankosken kaavoitus- ja rakennusperintö 1850–1959

“Kouvolan kaupunginmuseon kustantama vuoden 2016 museojulkaisu on sekä sisällöltään että taitoltaan korkeaa tasoa, mutta erityisesti kirjan kuvatoimitus sekä kuvituksen linjakkuus ja korkea taso nostavat sen poikkeuksellisen hyväksi museojulkaisuksi. Kirja toimii sekä luku- että hakuteoksena. Kirjan erityinen ansio on, että tiedon jakamisen lisäksi se toimii erinomaisena rakennushistorian dokumentaationa sekä auttaa Kuusankosken kulttuuriympäristön säilyttämisen suunnittelussa ja toteuttamisessa.”

Vuoden erikoispalkinto: Uudenkaupungin museo

”Museolta edellytetään hyvää saavutettavuutta. Perinteisesti tämä on tulkittu siten, että museon tulisi sijaita paikassa, jonne on helppo tulla julkisen liikenteen välineillä. Tällä hetkellä saavutettavuus on kuitenkin ennen kaikkea sitä, miten museo toimii verkossa ja seiniensä ulkopuolella.

Tällä saralla ennakkoluulottomia avauksia on tehnyt Uudenkaupungin museo, joka on ottanut päätehtäväkseen luoda kaupunkilaisten – yritysten ja asukkaiden – välille yhteenkuuluvuutta. Tässä tehtävässä keskeisenä keinona on valokuva-arkiston käytön ja toimintakonseptin rohkea uusiminen, joka on tuottanut näkyvää tulosta.”

LISÄTIETOJA:

Anne Sjöström
puheenjohtaja
Museopalkintolautakunta
puh. 050 590 9365
etunimi.sukunimi@naantali.fi

Kimmo Levä
pääsihteeri
Suomen museoliitto
p. 040 166 2816
etunimi.sukunimi@museoliitto.fi

Eeva-Liisa Taivassalo
palkintolautakunnan sihteeri
puh. 0444 300 703
etu-nimi.sukunimi@museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä