10.3.2025
Annos kulttuuria voi keventää sote-palveluiden taakkaa

Taideaamussa tutustuttiin Circle-yhtyeen Piste-näyttelyyn yhdessä intendentti Arttu Merimaan kanssa. Taideaamun tapahtumiin on Kulttuurireseptillä vapaa pääsy. Kuva: Mirja Ramstedt-Salonen, Porin taidemuseo
Satakunnassa museot ja hyvinvointialue puhaltavat yhteen hiileen. Kulttuuriresepti mahdollistaa museokäynnin niille, joilla ei siihen muuten olisi voimavaroja.
Miltä kuulostaisi, jos reseptillä saisi annoksen kulttuuria? Porissa se on ollut mahdollista vuodesta 2022 saakka. Satakunnan hyvinvointialueella on käytössä kulttuuriresepti, jonka voi saada haavoittuvassa asemassa oleva henkilö.
Reseptejä jakavat hyvinvointialueen toimipisteet, kuten sairaaloiden Olka-pisteet, psykiatriset poliklinikat, ikäkeskus ja kulttuuri- ja taideneuvola Kultane. Reseptin voi saada myös alueen yhdistyksiltä ja järjestöiltä.
Kulttuurireseptillä saa vierailla ilmaiseksi yhdessä kulttuurikohteessa, esimerkiksi museossa. Sisäänpääsy on kahdelle, eli mukaan voi ottaa kaverin tai vapaaehtoisena toimivan kulttuurikaverin.
Tempauksesta oikeaksi sote-palvelun palaseksi
Porin taidemuseon yleisötyön intendentti Mirja Ramstedt-Salonen on ollut alusta saakka kehittämässä kulttuurireseptiä. Idea syntyi Porin museoiden yhteisen tapahtuman jälkimainingeissa.
”Jaoimme tilaisuudessa reseptiltä näyttäviä vapaalippuja Porin museoihin”, Ramstedt-Salonen kertoo.
Myöhemmin hyvinvointialueen Hyte-yksiköstä otettiin yhteyttä. Yksikkö vastaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kehittämisestä. ”He kysyivät, voisiko tällaisen reseptin kehittää oikeasti.” Nykyään kulttuurireseptillä pääsee moniin museoihin paitsi Porissa myös muualla Satakunnassa.
Viime vuonna kulttuurireseptejä jaettiin yli 1400, joista käytettiin noin 550. Ramstedt-Salosen mukaan reseptejä käytetään vuosi vuodelta enemmän.
Kehittäjät pyrkivät siihen, että reseptiä ei tarvitse häpeillä. ”Kukaan ei tee kulttuurireseptillä saapumisesta numeroa. Ojennat vain reseptin kassalla ja pääset sisään.”
Hetken hengähdys vaikeasta arjesta
Miksi kulttuurireseptiä tarvitaan? Ramstedt-Salonen listaa liudan syitä. Monet voivat huonosti ja ovat yksinäisiä. Henkisiä ja taloudellisia ongelmia on kaikissa ikäryhmissä. Museovierailu vie ajatukset hetkeksi pois arjen hankaluuksista.
Museoissa saa kokea osallisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. ”Yksinäiselle museovierailu saattaa olla ainoa hetki päivässä, kun hän kohtaa muita ihmisiä.”
Kulttuuriresepti voi myös tarjota harvinaisen mahdollisuuden päästä kulttuurikohteeseen, jos pääsylippuun ei muuten olisi varaa. Moni onkin kokenut kulttuurireseptin avulla ensimmäisen taidemuseoelämyksensä. ”Jotkut kertovat, etteivät edes tienneet, mitä museo voisi heille tarjota.”
Eräässä suomalaistutkimuksessa museokävijät arvioivat, että käynnin hyvinvointivaikutukset kestivät päiviä. Ramstedt-Salosen mukaan on selvää, että kulttuuri kuuluu osaksi ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. ”Palvelumme tukevat hyvinvointialueiden työtä.”
Kaikki ymmärtävät ennaltaehkäisyn voiman
Kulttuurireseptiä kehitetään jatkuvasti ja samalla pohditaan sen erilaisia käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi Porin taidemuseossa reseptillä pääsee myös Herää taiteeseen! -taideaamuihin, joissa on vaihtuvia puhujia ja työpajoja.
Museoilla on kulttuurireseptin tiimoilta säännöllisesti tapaamisia Hyte-yksikön kanssa. Ramstedt-Salosen mukaan yhteistyö on sujuvaa. Hyvinvointialue on tunnistanut, että kulttuuripalvelut voivat toimia osana sote-palveluita. ”Kenellekään ei ole tarvinnut vakuutella, miksi tämä on hyödyllistä. Toimintamme on ennaltaehkäisevää ja tarjoaa mahdollisuuksia terveelliseen, aktiiviseen ja turvalliseen elämään”, Ramstedt-Salonen summaa.
Teksti: Laura Hallamaa
Lue lisää Museoliiton kuntavaaliteemoista täältä.