Skip to content

Museoliitto

21.6.2016

Creative Museum -projektin kuulumisia

Creative Museum on kolmivuotinen Erasmus+ -projekti,  jossa kartoitetaan ja kehitetään luovia toimintatapoja museoissa. Suomen museoliitto on yksi projektin yhdeksästä partnerista. Kesäkuun alussa projektin partnerit kokoontuivat Helsinkiin. Samalla järjestettiin myös Creative Museum – a Gamified Conference for Makers, Museums and Independent Minds -tapahtuma.

Projektin ensimmäinen kirjallinen tuotos on juuri julkaistu uudistetuilla verkkosivuilla www.creative-museum.netCreative Museum analysis of best practices -raporttiin on koottu yhteen partnerimaista kerättyjä esimerkkejä hyvistä toimintatavoista. Esimerkit  on luokiteltu viiteen kategoriaan sen mukaan millainen yleisön osallistumisen tapa on. Suomalaiset esimerkit tulevat Gallen-Kallela Museosta, Lappeenrannan museoista, Helsingin kaupunginmuseosta ja Tekniikan museosta.

Analyysin pohjalta projekti työstää käytännönläheiset suositukset museoille luovien toimintatapojen kehittämiseksi. Suositukset julkaistaan loppuvuodesta 2016.

Projektissa työskennellään myös Maker in Residence -ohjelman sekä Museomix-konseptin parissa. Kukin partnerimaa lähettää yhden makerin toisen partnerimaan museoon 12 päivän mittaiseen residenssiin. Residenssin tarkoituksena on kannustaa luovaan ajatteluun museoissa ja museoiden kanssa sekä luoda ja vahvistaa yhteyksiä museoiden ja makereiden välillä. Suomessa residenssimuseoina toimivat Teatterimuseo ja Suomen valokuvataiteen museo.

Museomix-konsepti on Ranskasta lähtöisin oleva tapahtumakonsepti, jossa museossa järjestetään viikonlopun yli kestävä ”miksaustapahtuma”. Museomix-tapahtuman järjestää paikallinen Museomix-yhteisö. Creative Museum -projektin myötä uusi Museomix-yhteisö on  syntynyt jo Emilia Romagnan alueelle Italiaan, seuraava ehkä Suomeen? Jos olet kiinnostunut Museomix-konseptin kehittämisestä Suomessa, ota yhteyttä pauliina.kinanen(a)museoliitto.fi. Pian on tulossa myös ainutlaatuinen tilaisuus hakea osallistujaksi Museomix-koulutukseen Ranskassa. Seuraa Museoliiton jäsentiedotteita ja Museopostia!

Lue lisää Creative Museum -tapahtumasta Helsingissä, Maker in Residence -ohjelmasta ja Museomix-konseptista Museoliiton P.S. -blogista.

Lue lisää Creative Museum -projektista: 
www.creative-museum.net
Facebook ja twitter @CreativeMuseum0

Lisätietoja:
Projektikoordinaattori, koulutussuunnittelija
Pauliina Kinanen
pauliina.kinanen(a)museoliitto.fi
040 354 2205

Voisit olla myös kiinnostunut näistä