Skip to content

Museoliitto

31.10.2013

Ensimmäiset museopalkinnot haettavana

Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea jakavat vuosittain kaksi museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo -palkinnon ja vuorovuosittain jaettavan Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden museoviestintäteko -palkinnon. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon. Palkinnot jaetaan ensimmäisen kerran vuoden 2014 Museopäivillä, jotka järjestetään Savonlinnassa 21.-23.5.2014. Vuosittain jaettavat palkinnot myönnetään hakemuksen perusteella. Vuoden erikoispalkinnosta palkintolautakunta tekee itsenäisen päätöksen.

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan/museotoiminnan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Museon toiminta tuo uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle. Vuoden museo -palkinto voi olla tunnustus kokoelmiin, näyttelyihin, museopedagogiaan liittyvistä saavutuksista tai muusta innovatiivisesta toiminnasta.

Vuonna 2014 palkitaan Vuoden museojulkaisu. Palkinto jaetaan julkaisulle, joka sisällön ja esitystavan innovatiivisuudella tavoittaa poikkeuksellisen hyvin kohderyhmän. Vuonna 2015 on vuorossa Vuoden viestintäteko -palkinnon jakaminen onnistuneelle, positiivisesti erottuvalle viestintäteolle. Vuoden viestintäteolla voidaan huomioida myös museoalan ulkopuolinen taho.

Palkintolautakunnan jäsenet ovat Anne Sjöström (puheenjohtaja), Merja Heiskanen, Kimmo Levä, Liisa Lindgren, Päivi Salonen, Kaisa Viljanen ja Ditte Winqvist. Lautakunnan sihteerinä toimii Eeva-Liisa Taivassalo.

Hae itse tai ehdota

Vuoden museo 2014 -tunnustuspalkinto myönnetään museon oman hakemuksen tai jonkun muun tahon tekemän esityksen perusteella. Hakemus tai esitys laaditaan vapaamuotoisesti. Siinä tulee kuvata ja perustella, miten ja miksi museo on viimeksi kuluneen vuoden aikana onnistunut erityisen hyvin jonkin tai joidenkin palkintokriteerien täyttämisessä.

Vuoden museojulkaisupalkinto 2014 myönnetään museon julkaisulle, jossa on ISBN- tai ISSN-tunnus ja joka ovat ilmestynyt vuosina 2012 – 2013. Kukin museo voi lähettää yhden julkaisun kilpailuun.

Hakemukset Vuoden museo- ja Vuoden museojulkaisu -kilpailuun 31.12.2013 mennessä

Vuoden museo 2014 -kilpailuun liittyvät hakemukset ja esitykset sekä ehdokkaat Vuoden museojulkaisuksi pyydetään toimittamaan 31.12.2013 mennessä Suomen museoliittoon osoitteeseen Annankatu 16 B 50, 00120 Helsinki tai sähköpostitse osoitteeseen eeva-liisa.taivassalo(a)museoliitto.fi. Julkaisukilpailuun osallistuvat teokset pyydetään toimittamaan Museoliittoon kolmena kappaleena Ovelle-pakettina (perille kuljetettuina).

Museo voi osallistua molempien palkintojen hakemiseen.

Lisätietoja: Anne Sjöström (p. 050 590 9365, etunimi.sukunimi@naantali.fi) tai Eeva-Liisa Taivassalo (p. 0444 300 703, etunimi.sukunimi@museoliitto.fi)

Museopalkintojen säännöt ovat nähtävissä Suomen museoliiton verkkosivuilla www.museoliitto.fi/museopalkinnot.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä