Skip to content

Museoliitto

17.11.2023

Euroopan museoala kokoontuu Lahteen – NEMO European Museum Conference pohtii ilmastokriisin ratkaisuja ensi viikolla

Eurooppalaisen museoalan keskeinen vuotuinen tapahtuma NEMO European Museum Conference järjestetään tänä vuonna Lahdessa 19.–21.11. Aiheena on ilmastokriisi ja museot osana sen ratkaisua. Kotimainen pääjärjestäjä on Museoliitto, jonka 100-vuotisjuhlavuosi huipentuu konferenssiin.

Lahdessa järjestettävässä Network of European Museum Organisations NEMOn konferenssissa keskustellaan museoiden ilmastoratkaisuista, ilmastovaikutusten pienentämisestä ja ilmastoaktivismista. Konferenssin teema on ”and … ACTION! Museums in the climate crisis”.

Konferenssi kokoaa yhteen yli 300 museonjohtajaa, alan katto-organisaatioiden johtoa ja muita museoalan asiantuntijoita. Osallistujia on tänä vuonna lähes 40 maasta. Ohjelmaan osallistuu myös kumppaneita yhteiskunnan ja päätöksenteon eri sektoreilta. Keynote-puhujana on maanantaina 20. marraskuuta EIT Climate-KIC -organisaation toimitusjohtaja Kirsten Dunlop, joka innostaa museoita tekemään ilmasto-innovaatiotyötä. Konferenssin aikana kuullaan puheenvuoroja ilmastotyöstä ympäri maailmaa. Suomalaispuhujia ovat mm. tiedekeskus Heurekan näyttelytuottaja Heidi Rosenström ja Åbo Akademin säätiön museonjohtaja Teemu Kirjonen.

”Ilmastonmuutoksen kaltaiset systeemiset ongelmat eivät ratkea yhdellä ratkaisulla tai yhdellä kertaa. On tärkeää tuoda hyvät eurooppalaiset käytännöt yhteen, jotta toimiala voi oppia ja kehittyä yhdessä. Uskon, että konferenssi lisää alan yhteenkuuluvuutta ja luo myös toivoa, joka on olennainen tekijä museoiden ilmastotyössä. Museoiden erityisosaamista on pitkien prosessien tulkitseminen, ja ne voivat näyttelyiden sekä digitaalisten sisältöjen avulla avata yleisölle myös vaihtoehtoisia tulevaisuuksia”, sanoo Museoliiton toimitusjohtaja ja NEMOn hallituksen jäsen Petra Havu. Museoliitto on konferenssin kotimainen pääkumppani.

Kolmipäiväinen konferenssi järjestetään Lahden Sibelius-talossa, ja tapahtumat levittäytyvät myös Lahden museoihin sekä kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. Konferenssi tuotetaan yhteistyössä Lahden kaupungin ja Lahden museoiden kanssa. Kumppaneina ovat myös Kansallisgalleria ja Museovirasto. Lahti valikoitui konferenssikaupungiksi kunnianhimoisen ilmastotyönsä ansiosta. Lahti oli European Green Capital vuonna 2021, ja se tavoittelee hiilineutraaliutta jo vuonna 2025.

Suomi on marraskuussa kansainvälisen museoalan valokeilassa, sillä Lahdessa järjestetään myös kansainvälisen museojärjestö ICOMin Euroopan-allianssin vuosikokous. Tällä viikolla tiedekeskus Heurekassa järjestettiin kuuden tiedekeskusverkoston globaali tiedekeskusjohtajien tapaaminen, International Directors Forum on Science Engagement, joka toi Vantaalle toista sataa tiedekeskusjohtajaa yli 40 maasta.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä