Skip to content

Museoliitto

26.5.2021

Helsingin kaupungin museot Kookos-kokoelmahallinnan asiakkaiksi  

Helsingin kaupungin museot ovat tehneet sopimuksen MuseumPlus-kokoelmahallintajärjestelmästä Suomen museoliiton Kookos-kokoelmahallintapalveluiden kanssa. Helsingin kaupunginmuseo ja HAM Helsingin taidemuseo ottavat MuseumPlus-järjestelmän käyttöön vuoden 2021 aikana. 

Ajanmukainen ja yhteinen järjestelmä palvelee ja tehostaa molempien museoiden vilkasta kokoelma-, lainaus- ja näyttelytoimintaa. Lisäksi MuseumPlus-järjestelmä ja toimivat rajapinnat mahdollistavat sekä museoiden nykyisten että uusien digitaalisten kokoelmapalvelujen kehittämisen Helsingin kaupunkistrategian mukaisesti. 

Valmistelut uuden järjestelmän käyttöön ottamiseksi ovat alkaneet ja museot saavat MuseumPlus-järjestelmän käyttöön syksyllä 2021. Käyttöönotto voi aiheuttaa lainaustoiminnan keskeytyksiä ja viivästyksiä, joista museot tiedottavat myöhemmin. Kokoelmaverkkopalvelut sen sijaan toimivat normaalisti.  

Helsingin kaupunginmuseon ja HAM Helsingin taidemuseon kattavaan hankintamenettelyyn sisältyivät sekä Proof of Consept (PoC) että testimigraatio, koska museot halusivat varmistua soveltuvimmasta järjestelmästä. Päätös hankinnasta tehtiin neuvottelumenettelyllä.   

Helsingin kaupunginmuseon aineistot  Finnassa.
Helsingin kaupunginmuseon Helsinkikuvia.fi -palvelu.  

Lisätietoja

Palvelupäällikkö Sampsa Heinonen 
Suomen museoliitto, Kookos-kokoelmahallinta  
sampsa.heinonen@museoliitto.fi   
+358 44 976 2404   

Projektipäällikkö, tutkija Tommi Uutela  
Helsingin kaupunginmuseo / Esinekokoelmat  
tommi.uutela@hel.fi  
+358 40 334 7006  

Projektipäällikkö, amanuenssi Kati Nenonen  
HAM Helsingin taidemuseo / Taidekokoelma-yksikkö  
kati.nenonen@hel.fi  
+358 50 561 8394  

Kookos-kokoelmahallinta tarjoaa valmiin kokonaisratkaisun, joka pitää sisällään MuseumPlus-kokoelmahallintajärjestelmän, varmistetun palvelintilan ja päivystävän käyttötuen sekä vuosittaiset koulutukset. Suomessa MuseumPlus-järjestelmää käyttää jo yli 20 museota ja muuta organisaatiota ja se on räätälöity suomalaisen museokentän tarpeisiin.   

MuseumPlus-järjestelmää hallinnoi Suomessa Kookos-konsortio, johon kuuluvat Suomen museoliiton lisäksi Kansallisgalleria ja Museovirasto. Suomen museoliitto vastaa Suomessa palvelun toteuttamisesta.  

Kookos-kokoelmahallinnan palveluihin, käyttöönottoon ja tarkempiin teknisiin määrittelyihin voi tutustua Kookos-kokoelmahallinnan nettisivuilla.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä