Skip to content

Museoliitto

9.5.2017

Helsingin kaupunginmuseo on Vuoden museo

Museoalan parhaimmistoa palkittiin Raumalla järjestetyssä Museogaalassa tiistaina 9.5.2017. Merkittävimmän tunnustuksen sai Helsingin kaupunginmuseo, joka valittiin Vuoden museoksi 2017. Vuoden viestintäteko on Rakkauden tiloja -tapahtuma- ja näyttelykokonaisuus. Erikoispalkinto myönnettiin Vantaan taidemuseo Artsille.

Vuoden museo -palkinnot jaettiin neljättä kertaa. Palkinnot ojensi voittajille viime vuoden voittajan Ålands sjöfartsmuseumin intendentti Heidi Viktorsson Rauman Juhlahovissa järjestetyssä Museogaalassa. Vuoden museo -palkinto on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen Esko-veistos. Palkinnon jakavat Suomen museoliitto ja ICOM – Suomen komitea.

Vuoden museo -kiertopalkinto myönnetään museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Museon toiminta on tuonut uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle.

’Keväällä 2016 avattu uudistunut Helsingin kaupunginmuseo on lunastanut paikkansa helsinkiläisten sydämissä. Museon uudistukseen otettiin mukaan koko henkilökunta ja kaupunkilaisia jo suunnitteluvaiheessa. Museossa on monia sisällöllisiä kerrostumia, esittämisen tapoja ja teknologian hyödyntämistä. Museossa saa leikkiä, kokeilla ja koskea. Museo on monipuolinen kokonaisuus, joka vastaa erittäin hyvin avoimen ja yhteisöllisen museon käsitettä’, palkintoraati perusteli valintaansa.

Vuoden museo -kiertopalkintoa tavoitteli yhdeksän museota. Vuoden museo -finaaliin selvisi neljä museota: Helsingin kaupunginmuseo, Lenin-museo, Päivälehden museo ja Vantaan taidemuseo Artsi.

Vuoden viestintäteko -palkinto jaetaan onnistuneelle, positiivisesti erottuvalle viestintäteolle. Raadin mukaan Rakkauden tiloja on onnistuneesti yhdistänyt neljän erilaisen museon näyttely- ja tapahtumakokonaisuudet luontevasti positiiviseksi ilmiöksi.

Vuoden viestintäteko -palkinnon finalisteja olivat Hotelli- ja ravintolamuseon, Lotta-museon, Teatterimuseon ja Vantaan kaupunginmuseon yhteinen näyttely- ja tapahtumakokonaisuus Rakkauden tiloja, Visavuoren museon Visavuoren kokoelmat kommentoimassa nykyaikaa somessa ja Vantaan taidemuseo Artsin Graffitin merkitys yhteiskunnallisessa keskustelussa. Palkintoa tavoitteli kuusi viestintätekoa.

Erikoispalkinnon saanutta Vantaan taidemuseo Artsia palkintoraati kiitti nopeasta ja rohkeasta reagoinnista lähiympäristön tapahtumiin. Artsi on löytänyt paikkansa ja yleisönsä erikoistumalla graffitiin ja katutaiteeseen. 

Museopalkintoraadin jäseniä ovat Maija Ekosaari,Selma Green, Pirjo Hamari, Teemu Keskisarja, Tuuli Rajavuori, Johanna Selkee ja Pauli Sivonen. Sihteerinä toimii Eeva-Liisa Taivassalo Suomen museoliitosta.

Museogaala on osa Raumalla järjestettävien Valtakunnallisten museopäivien ohjelmaa. Suomen museoliitto on vuonna 1923 perustettu museoiden keskusjärjestö.

Palkintoraadin perustelut

Vuoden museo: Helsingin kaupunginmuseo

“Keväällä 2016 avattu uudistunut kaupunginmuseo on lunastanut paikkansa helsinkiläisten sydämissä. Museon uudistukseen otettiin mukaan koko henkilökunta ja kaupunkilaisia jo suunnitteluvaiheessa. Museossa on monia sisällöllisiä kerrostumia, esittämisen tapoja ja teknologian hyödyntämistä. Museossa saa leikkiä, kokeilla ja koskea. Museo on monipuolinen kokonaisuus, joka vastaa erittäin hyvin avoimen ja yhteisöllisen museon käsitettä.
 
Museo on tunteisiin vetoava kokonaiselämys pihalta näyttelyyn ja vahva osoitus siitä, että isokin onnistuu syvällisen muutosprosessin läpiviemisessä. Helsingin kaupunginmuseosta on tullut lyhyessä ajassa koko kaupungin yhteinen tila.”
 
Vuoden viestintäteko: Rakkauden tiloja

Yhteistyöprojekti: Hotelli- ja ravintolamuseo, Lottamuseo, Teatterimuseo ja Vantaan
kaupunginmuseo
 
“Rakkauden tiloja esittelee neljän erikoismuseon tarjontaa ja näkökulmia. Vaikka museot edustavat erilaisia teemallisia museokokoelmia, ilmiö nimeltä rakkaus yhdistää sisällöt hyvin toisiinsa. Rakkauden tiloja on sekä virtuaalinen museotila että viestinnällinen alusta uusille ja vanhoille museokävijöille. Rakkauden teema näkyy myös hankkeen visuaalisessa ilmeessä ja henkilökunnan aktiivisessa osallistumisessa. 

Rakkauden tiloihin on helppo lähteä tutustumaan yksin tai yhdessä. Tapahtuma- ja näyttelykokonaisuus on saanut runsaasti medianäkyvyyttä ja se on onnistunut osoitus yhteistyön voimasta.”

Vuoden erikoispalkinto: Vantaan taidemuseo Artsi

“Artsi on löytänyt paikkansa ja yleisönsä. Museo on erikoistunut katutaiteeseen ja graffitiin sekä tekee tiivistä yhteistyötä taiteilijoiden kanssa. Lähiökulttuurista voimaa saava Artsi muuttaa Vantaata omannäköisekseen. Artsi on rohkea ja nopea reagoimaan. Museolla on avoin suhde ympäröivään yhteiskuntaan ja se uskaltaa tarttua ajankohtaisiin aiheisiin. Taide ei näyttäydy neutraalina, vaan taide on poliittista ja sen avulla osallistutaan keskusteluun.
 
Artsin henkilökunta tekee ajateltuja näyttelyitä rennolla otteella. Se on onnistunut myös some-viestinnässään, jossa on valloittavan optimistinen perusvire. Artsi uskaltaa heittäytyä monenlaisiin projekteihin ja se ottaa huomattavasti kokoaan isomman roolin.”

LISÄTIETOJA:

Maija Ekosaari
puheenjohtaja
Museopalkintolautakunta
puh. 040 7612768
ekosaari@iki.fi

Eeva-Liisa Taivassalo
palkintolautakunnan sihteeri
puh. 0444 300 703
eeva-liisa.taivassalo@museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä