Skip to content

Museoliitto

2.3.2018

Kaikkien aikojen Museopäivät Vaasassa

Kevään tärkein museotapahtuma, Valtakunnalliset museopäivät ja Suomen museoliiton 95. vuosikokous, järjestetään Vaasassa 23.–25.5.2018. Ohjelmassa on keskusteluja, puheenvuoroja, tulevaisuuden visiointia, verkostoitumista, tuote- ja hanke-esittelyjä, Vuoden museo -palkinnon ja ansiomitalien jako, illanviettoja ja retkiä. Teemana on Euroopan ajankohtaisimmat museot 2030?

Museot ovat suosittuja ja kävijämäärät ovat olleet vahvassa kasvussa viime vuodet. Vuonna 2017 ammatillisissa museoissa vieraili 7,1 miljoonaa kävijää. Myös kansainvälisesti museoiden kävijämäärät ovat olleet selvästi kasvussa jo pitkään. Opetus- ja kulttuuriministeriön viime vuonna julkaisema Ehdotus museopoliittiseksi ohjelmaksi määrittelee suomalaisen museoalan visioksi, että vuoteen 2030 mennessä Suomessa on Euroopan ajankohtaisimmat museot ja innostuneimmat asiakkaat. 

Museopäivien key note -puheenvuoroissa tarjoamme näkemyksiä vision tavoitteluun. Puheenvuoroissa tarkastellaan museoiden menestymiseen vaikuttavia tekijöitä sekä museoalan ammattilaisten että päättäjien näkökulmista. Yksi Museopäivien key note -puhujista on Tukholman Fotografiskan näyttelytuottaja Berndt Arell, joka pohtii mikä yhdistää ja erottaa suomalaista ja ruotsalaista museoalaa ja mikä naapurimme museopolittisessa keskustelussa juuri nyt on erityisen kiinnostavaa.

Museopalkintogaala

Torstaina 24.5. järjestettävässä Museopalkintogaalassa selviää Vuoden museo 2018 -palkinnon voittaja. Finalisteina ovat Aineen taidemuseo Torniosta, Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta, EMMA – Espoon modernin taiteen museo sekä Suomen kansallismuseo Helsingistä. Lisäksi jaetaan Vuoden museojulkaisu -palkinto ja ansiomitalit. Laita gaalavaatteet päälle ja tule jännittämään palkintojenjakoa.

Retkiä Vaasasta Uumajaan

Opintoretkillä tutustutaan Vaasan alueen elämyksellisiin kohteisiin. Perjantaina 25.5. järjestettävistä retkistä voi valita viidestä vaihtoehdosta, joista yksi suuntaa Uumajan uuteen Bildmuseetiin.

1. Taiteenkeräilijöiden korttelit

Vaasa on taiteenkeräilijöiden kaupunki. Kävelykierroksella tutustumme vaasalaisiin taiteenkeräilijöihin Karl Hedmaniin, Frithjof Tikanojaan ja Simo Kuntsiin sekä heidän elämäntyöhönsä ja arvoihinsa.

2. Maa kohoaa – oletko valmis?

Pikku merimatkamme suuntautuu Vaasan sisäsatamasta Merenkurkun maailmanperintöalueelle. Matkustamme m/s Corinalla Suomen pisimmän sillan kainaloon ja jatkamme bussilla Raippaluodon kirkonkylän kautta Björköbyhyn.

3. Pohjanmaan kautta – peräänantamattomuutta ja pärjäämistä

Suuntaamme bussilla historialliseen Isoonkyröön, jossa aluksi kohtaamme Napuen taistelun muistoja ja näemme vanhan riippusillan sekä alkuperäisen Oltermanni-meijerin.

4. Kuin Strömsössä – pohjalaista elämänlaatua

Mistä tulee sanonta ”sujuu kuin Strömsössä”? – Vaasasta tietenkin. Menemme bussilla Västervikin kaupunginosaan tutustumaan Strömsön historialliseen villaan ja sen nykytoimintaan.

5. Merimatka Uumajaan

Matkustamme m/s Expressillä lähikaupunki Uumajaan ja perillä suuntaamme Konstnärligt campukselle, taidemuseo Bildmuseetiin ja kierrokselle Uumajan kaupungissa.

Suomen museoliitto järjestää Museopäivät yhteistyössä Vaasan kaupungin ja Vaasan museoiden – Vasa stads museer kanssa. Ja kuten vaasalaiset ovat sanoneet, luvassa ovat parhaat museopäivät ikinä.

Ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen avataan maaliskuun lopussa.

Liity Museopäivien Facebook-tapahtumaan ja kuulet uudet kuulumiset ja ohjelmavarmistukset ensimmäisenä. Samalla näet ketkä muut ovat tulossa Museopäiville – parastahan on tavata kaikki museokaverit eri puolilta Suomea!

Lisätiedot

Sisällöt ja ohjelma
Koulutus- ja kehittämisjohtaja Leena Tokila
P. 040 534 6232 
Leena.tokila@museoliitto.fi

Ilmoittautuminen
Yhteistyökoordinaattori Helena Piipponen
P. 0444 300 701
helena.piipponen@museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä