Skip to content

Museoliitto

17.6.2019

Kesäkirje kansanedustajille

Suomen museoliitto lähetti perinteisen kesäkirjeensä kansanedustajille. Kirjeen mukana kansaedustajat saivat uusimman Museo-lehden.

Arvoisat kansanedustajat,

Onnittelut ja menestystä uudelle eduskuntakaudelle! 

Suomen museoliitto on yhdessä muiden kulttuuritoimijoiden kanssa iloinen siitä, että kulttuuri on nousemassa yhä laajemmin yhteiskunnalliseen keskusteluun, kun puhutaan ihmisten ja yhteisöjen hyvinvoinnista. Kulttuurin myönteiset vaikutukset terveyteen, sosiaaliseen tasavertaisuuteen ja talouteen huomioitiin sekä puolueiden vaaliohjelmissa että tuoreessa hallitusohjelmassa.

Erityisen rohkaisevaa on, että tulosten saamiseksi on halua tehdä kulttuuri-investointeja. Hyviä esimerkkejä ovat hallitusohjelman kirjaukset Kansallismuseon sekä Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon uudisrakennusten toteuttamisesta sekä tavoite kulttuurin rahoituksen nostamisesta 1 prosenttiin valtion budjetista. Lisäksi on erinomaista, että hallitusohjelmassa on huomioitu rahapelijärjestelmän muutosten aiheuttama mahdollinen kompensaatiotarve museoiden ja muiden kulttuuritoimijoiden rahoitukseen.

Myös museoalalla on hyviä uutisia kerrottavana. Museoiden oma varainhankinta on vahvistunut selvästi museoiden omien pääsymaksutulojen kasvaessa. Äskettäin ilmestyneen Museotilaston mukaan museoiden yhteenlasketut pääsylipputulot ovat kasvaneet 71 prosenttia verrattuna vuoteen 2014. Kiinnostavien näyttelyjen lisäksi kasvua selittää Museokortin käyttöönotto vuonna 2015.

Toivomme, että teillä olisi aikaa ja kiinnostusta tutustua museoalaan monesta näkökulmasta. Perinteisten tehtävien lisäksi museoilla on tärkeä rooli paikkakuntien vetovoimaisuuden kasvattamisessa sekä asukkaiden että kulttuurimatkailun näkökulmasta. Kulttuurilla on myös vetovoimaa investointipäätöksiä tehtäessä ja museoilla merkittävä rooli kunnallisena palveluna.  

Päättäjien ja museoiden vuorovaikutuksen lisäämiseksi Suomen museoliitto on kannustanut jäseniään kutsumaan teitä tutustumaan museoiden tehtäviin ja työhön ”Poliitikon museoharjoittelu” -viikolla 26.-30.8.2019. Kampanjan aikana teille avautuu mahdollisuus tutustua museoiden toimintaan kulissien takana käytännön työn kautta. 

On hienoa, jos laitatte viikon kalentereihin jo nyt. Ilmoitattehan minulle, jos teillä on mielessä tietty museo, johon haluaisitte tutustua. Varmistan etukäteen, että saatte kutsun ja toivomanne vierailuajan. Minut tavoittaa sähköpostilla osoitteesta kimmo.leva@museoliitto.fi ja puhelimitse numerosta 040 166 2816.

Ennen ”museoharjoittelupäivää” Suomen kesä tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia saada koskettavia elämyksiä taiteen, historian ja kesäisten tapahtumien kautta. Tämän kirjeen liitteenä oleva uusin Museo-lehti toimii oppaana kesäisiin museoretkiin.

Toivotan teille virkistävää kesää sekä menestystä arvokkaassa työssänne uuden istuntokuntakauden alkaessa.

Ystävällisesti

Kimmo Levä
pääsihteeri
Suomen museoliitto ry

Voisit olla myös kiinnostunut näistä