Skip to content

Museoliitto

30.1.2019

Kevään Museopäivillä ratkotaan ilmastonmuutoskysymyksiä

Kevään tärkein museotapahtuma, Valtakunnalliset museopäivät ja Suomen museoliiton 96. vuosikokous, järjestetään Tampereella 15.–17.5.2019. Tänä vuonna Museopäivät tarjoaa asiaa museoiden roolista ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Kaikilta yhteiskunnan aloilta edellytetään toimia ilmastonmuutoksen vaikutusten vähentämiseksi, myös kulttuurisektorin toimijoilta. Museot voivat osallistua tähän työhön yhteiskunnallisen keskustelun aktivoijina ja mahdollistajina sekä käytännön muutoksen tekijöinä museotyössä. Kansainvälisessä museoyhteisössä keskustelu ja käytännön toimet ovat jo alkaneet, nyt pureudumme teemaan kansallisella tasolla.

Museopäivien yksi keynote-puhuja on Henry McGhie, joka työskentelee kokoelmapäällikkönä Manchesterin museossa ja on aktiivinen toimija ilmastonmuutoskeskustelun avaajana museoalalla. Hän oli järjestämässä ensimmäistä museoiden ympäristösymposiumia Iso-Britanniassa viime keväänä. McGhie on Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Kestävän kehityksen työryhmässä, jonka esittää suosituksensa museoalalle ICOM:n yleiskokouksessa syyskuussa Kiotossa Japanissa. 

Palkittu kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme tuo museopäivien osallistujille sanomaa rohkeudesta, luovuudesta ja hulluudestakin, joita museotyössä ja sen uudistamisessa tarvitaan. 

Retkiä, tapaamisia ja illanviettoja

Suosituilla perjantaipäivän opintoretkillä tutustutaan asiantuntijoiden opastuksella muun muassa Tampereen punaiseen Pispalaan, Poliisimuseoon Hervannassa ja kokoelmakeskuksiin Ruskossa, Kangasalan Kimmo Pyykkö -taidemuseoon ja Mobiliaan, Mäntän Serlachius-museoihin sekä Laukon kartanoon. 

Lisäksi ohjelmassa on keskusteluja, puheenvuoroja, tulevaisuuden visiointia, verkostoitumista, tuote- ja hanke-esittelyjä, Museopalkintogaala ja illanviettoja. 

Suomen museoliitto järjestää Valtakunnalliset museopäivät yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Museokeskus Vapriikin, Postimuseon, Tampereen taidemuseon ja Työväenmuseo Werstaan kanssa.

Ilmoittautuminen avataan maaliskuun puolivälissä. 

Liity Museopäivien Facebook-tapahtumaan ja kuulet uudet kuulumiset ja ohjelmavarmistukset ensimmäisenä. Samalla näet ketkä muut ovat tulossa Museopäiville – parastahan on tavata kaikki museokaverit eri puolilta Suomea!

Lisätiedot

Sisällöt ja ohjelma
Koulutus- ja kehittämisjohtaja Leena Tokila
P. 040 534 6232 
Leena.tokila@museoliitto.fi

Käytännönjärjestelyt ja ilmoittautumiset
Yhteistyökoordinaattori Helena Piipponen
P. 0444 300 701
helena.piipponen@museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä