Skip to content

Museoliitto

19.2.2010

Maanalainen museokeskus Töölönlahdelle

Helsingin kaupunki suunnittelee Töölönlahdelle suuria maanalaisia museo- ja näyttelytiloja. Aloite on peräisin Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajuselta, joka visioi tiloihin muun muassa uutta design-keskusta.

Vuoden 2012 design-pääkaupungiksi valittu Helsinki kaipaa nykyistä laajempia tiloja Punavuoressa sijaitsevalle Design-museolle. Tähän asti on puhuttu nykyisen museon yhdistämisestä viereiseen rakennustaiteen museoon lisärakennuksella.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen visioi kuitenkin uutta design-keskusta Töölönlahdelle. Kaavoitusehdotus on vireillä musiikkitalon ja tulevan keskustakirjaston välille. Museo- ja näyttelytilat sijaitsisivat kahdessa kerroksessa, maan alla. Yhteensä tilaa on kaavailtu 20 000 kerrosneliön verran, joka vastaa puoltatoista Kiasmaa.

Vaikka suunnitelma on vasta ideatasolla, on maanalaisiin tiloihin Pajusen mukaan suunniteltu useiden museoiden keskittymää.
– Keskustelussa on tullut esiin Design-museo ja Kiasman laajennus, ja on puhuttu, että myös kaupungin oma taidemuseo saattaisi keskittää toimintansa sinne, Pajunen kertoo.

Kaavoitusehdotus on edennyt valmisteluun. Kesällä se siirtyy kaupunginsuunnittelulautakunnan käsittelyyn. Päätös kaavoituksesta tehdään todennäköisesti ensi vuoden puolella.

Yle, Kulttuuriuutiset 17.2.2010

Voisit olla myös kiinnostunut näistä