Skip to content

Museoliitto

17.10.2023

Meidän aikanamme -podcast: Mennäänkö metsään – ekososiaalinen sivistystyö museoissa

Museoliiton Meidän aikanamme -podcastin syksyn jaksot jatkuvat ekososiaalisen sivistyksen teemalla. Pohdimme, kuinka museot auttavat ymmärtämään planeetan rajoja ja rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta.

Mennäänkö metsään – ekososiaalinen sivistystyö museoissa -jaksossa vierailevat Suomen Metsämuseo Luston kehittämisjohtaja ja Jyväskylän yliopiston museologian työelämäprofessori Leena Paaskoski ja Sitran johtava asiantuntija, metsänhoitaja ja ympäristöekonomian tohtori Eeva Hellström. Molempien erityistä osaamista ovat sekä metsäkysymykset että laajemmat kestävyyteen liittyvät kysymykset, jotka kietoutuvat monin tavoin ekososiaalisen sivistyksen ympärille. 

Mitä oikein on ekososiaalinen sivistys?

Leena Paaskoski viittaa Sitran julkaisemaan Timo Miettisen artikkeliin, jonka mukaan ekososiaalinen sivistys määritellään luonnon ja toisten ihmisten kannalta tärkeiden taitojen kokonaisuudeksi.

”Ekososiaalisesti sivistynyt ihminen ottaa huomioon kulutustottumustensa ja valintojensa seuraukset. Mielestäni museot voivat olla yhteiskunnassa jopa aivan keskeisessä asemassa ekososiaalisen sivistystyön suhteen, sillä museoilla on kontaktit monenlaisiin ihmisiin, yhteisöihin ja toimijoihin”, Paaskoski toteaa.

”Tänä päivänä sivistystä mitataan sillä, millaiset hyvän elämän mahdollisuudet jätämme tuleville sukupolville. Kun kukaan meistä ei yksin pysty järjestämään maailman ongelmia, tarvitsemme sivistystä – ja tänä päivänä nimenomaan ekososiaalista sivistystä”, jatkaa Eeva Hellström.

Meneillään on mielenkumous

Kestävyyskriisi on ongelmana niin monimutkainen, viheliäinen ja laaja, että Hellströmin mielestä elämme jopa kopernikaaniseen vallankumoukseen verrattavaa hetkeä planeettamme historiassa.

”Näen, että ekososiaalisessa sivistyksessä ja muutoksessa, jonka tarvitsemme, on kyse aivan yhtä suuresta ajattelutavan muutoksesta. Mielenkumouksesta, joka tapahtui myös Kopernikuksen aikana”, vertaa Hellström.

”Voisimme ajatella, että kulttuuri ja ihminen osana kulttuuria ovatkin osa luontoa, eivät sen ulkopuolella, kuten olemme tottuneen ajattelemaan. Se olisi aikamoinen rikkaus ja silmiä avaava ajattelutavan muutos, jossa ymmärrys lajienvälisyydestä ja olemassaolosta voisivat avautua”, sanoo Leena Paaskoski.

Millä kaikilla tavoilla museot tätä ekososiaalista sivistystyötä tekevät – siitä kertoo Meidän aikanamme -podcast. Uusi jakso on kuunneltavissa mm. Applen Podcastit -sovelluksessa, Googlen Podcasteissa ja Spotifyssa. Kuuntele jakso Spotifyn kautta täällä. Jäivätkö kevään jaksot kuulematta? Kaikki jaksot voit kuunnella täällä.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä