Skip to content

Museoliitto

1.10.2014

Mennään museoon 7.-10.10.2014!

Koululaisten ja opiskelijoiden museoviikkoa vietetään kuudetta kertaa 7.-10.10. Viikkoon osallistuu yli 50 museota eri paikkakunnilta. Tänä vuonna viikon erikoisteemana on mediakasvatus.

Tarjolla on opastettuja kierroksia, mobiilipelejä, filmejä, näyttelysuunnittelua ja askartelua.
Poimintoja ohjelmatarjonnasta:
Emma – Espoon modernin taiteen museosta voi lainata pienen seinäkkeen, johon näyttelyn voi suunnitella miniteoskokoelman avulla. Työväenmuseo Werstaalla järjestetään 5.-9. -luokkalaisille globaalikasvatuskierroksia. Mistä mun T-paita tulee? -kierroksen jälkeen oppilaat suunnittelevat työpajassa kierrätysmateriaalista T-paidan ja samalla pohditaan, millainen T-paita olisi oikeudenmukaisesti valmistettu. Työpajoissa tehdyistä T-paidoista osa valitaan näyttelyyn, joka on esillä museon Komuutti-tilassa joulukuussa.
Seinäjoella Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa opitaan mediakasvatusta vanhoista filmeistä. Museossa on katsottavissa kansatieteellisiä filmejä: Kyläkeinulla, Sysimiilulla sekä Elonkorjuu Vetelissä. Forssassa koululaisille järjestetään MediaMysteeri -kierroksia. Koululaiset etsivät vihjeiden perusteella museosta medioita ja muita tiedonkulun välineitä. MediaMysteeri soveltuu eri ikäisille ja erilaisiin oppiaineisiin esikoululaisista lukiolaisiin. Vihjeitä on eri tasoisia: pienimmät saavat etsiä esineitä, isompien pitää osata yhdistää erilaisia tiedonkulun tapoja tai viestejä historian aikakausiin. Kuopiossa pelataan Mobiilipeliä Kuopion julkisista patsaista. Montako nappia on Snellmanin patsaassa? Mitä kirjaston edustalla oleva Pohjolan emäntä pitää kädessään? Kuopion patsaspeli on mobiililaitteilla toimiva peli. Pelaamaan pääsee lataamalla puhelimeen ilmaisen Nomadi-sovelluksen, josta se löytyy nimellä Kuopion patsaspeli. Pelin lähtöpisteenä on Kuopion taidemuseo, jonka sijainti on osoitettu kartalla. Peli aloitetaan tulemalla fyysisesti lähtöpisteeseen.
Porin taidemuseossa koululaiset rakentavat digitaalisia tarinoita, joissa näkyy ja korostuu omakohtainen ja kokemuksellinen näkökulma museossa nähtyihin ja koettuihin asioihin. Videotarinoita jaetaan myös toisten katseltaviksi ja kommentoitaviksi. Työskentely tapahtuu MoViE-sovelluksen (Mobile Video Experience) avulla iPad-laitteilla. Sovellus on Tampereen teknillisen yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämä suljettu verkkoympäristö, jossa voi ladata ja muokata videoita, katsella muiden tekemiä videoita sekä jakaa omia videotarinoita muiden kanssa.
Helsingissä Tekniikan museon ja Mediakasvatuskeskus Metkan yhteistyönä järjestetään viikolla työpajoja, joissa tutkitaan median tehtävää viestien välittäjänä sekä, miten median erilaiset viestit muodostuvat. Inspiraationa käytetään museo-esineitä ja näihin liittyvää kuvamateriaalia. Paja sopii 3.-6. -luokkalaisille osana seuraavia oppiaineita: äidinkieli ja kirjallisuus, matematiikka, fysiikka, historia ja yhteiskuntaoppi, kuvataide, tietotekniikka. Viikon aikana useisiin museoihin on koululaisille ja opiskelijoille ilmainen sisäänpääsy.
Mennään museoon viikon ohjelma löydettävissä tapahtumakalenterista osoitteessa:
Lisätietoja: projektisuunnittelija Eeva-Liisa
Taivassalo, puh. 0444 300 703, s-posti eeva-liisa.taivassalo(a)museoliitto

Voisit olla myös kiinnostunut näistä