Skip to content

Museoliitto

21.6.2021

Mitä meistä jää – ja onko sillä väliä? SuomiAreenassa keskustellaan museoiden yhteiskunnallisista tehtävistä maanantaina 12.7.2021 kello 13-14.

Museot ovat hyvässä vedossa ja kävijämäärät kasvavat. Yleisötyön lisäksi museoilla on suuri vastuu kulttuuriperinnön tallentajana. SuomiAreenassa pureudutaan museoiden kokoelmatyöhön. Mitä nykyajasta tallentuu museoiden kokoelmiin? 

Satakuntalaisten ammatillisten museoiden, Suomen museoliiton ja opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä SuomiAreenan ohjelmaan kuuluvassa paneelikeskustelussa pohditaan, mitä nykypäivän ja menneisyyden tavarapaljoudesta pitäisi säilyttää tuleville sukupolville. Mihin resurssit riittävät? Mitä yleisö museoilta odottaa? Jääkö meistä vain mikromuovia muistoksi? 

”Se mitä päätämme tallentaa, tai mitä museot tallentavat, on vallan kysymys. Se, jonka historiaa dokumentoidaan, saa paikan tulevaisuuden kertomuksissa”, paneelikeskustelun moderaattori Ronja Salmi toteaa.  

Yksi paneelikeskustelun tavoitteista on laajentaa yleisön käsitystä museoiden toiminnasta.

”On olennaista kysyä, millä perusteella valintoja tehdään ja mitä haasteita niihin liittyy. Museoissa valintatyö on läsnä jatkuvasti, mutta yleisö kuulee siitä harvemmin. Keskusteluun kokoontuu hieno joukko asiantuntijoita, joten saamme varmasti puitua aihetta syvällisestikin”, Salmi lisää.  

Museoiden paneelikeskustelu järjestetään maanantaina 12.7.2021 kello 13-14. Paikkana on SuomiAreenan Pori-areena Porin kauppatorilla. Keskustelua voi seurata myös verkossa mtv-palvelussa

Paneelikeskustelun moderaattorina toimii toimittaja Ronja Salmi. Keskustelijoina ovat runoilija Heli Laaksonen, kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen, Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo, Rauman merimuseon johtaja Anna Meronen sekä Satakunnan Museon ystävät -yhdistyksen jäsen, aktiivinen museokävijä Taisto Huhtasalo.

SuomiAreena järjestetään hybriditapahtumana 12.-16.7.2021. Ohjelmaa tuotetaan neljältä eri lavalta Porista ja Helsingistä. Tapahtumalavoille otetaan osallistujia vallitsevien koronaohjeistusten mukaan. Koko ohjelmisto on maksutta kaikkien suomalaisten katsottavissa mtv-palvelusta (mtv.fi, mtv-sovellus) sekä suorina lähetyksinä että tallenteina. Lisäksi MTV3-kanavalla lähetetään päivittäin SuomiAreena-ohjelmaa.

Museoiden SuomiAreena-paneelikeskustelun järjestävät Satakunnan Museo, Porin taidemuseo, Kankaanpään kaupunginmuseo, Emil Cedercreutzin museo, Huittisten museo, Rauman museo, Rauman taidemuseo, Rauman merimuseo, Lönnströmin taidemuseo, Suomen museoliitto ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja

Vt. museonjohtaja Johanna Jakomaa

Satakunnan Museo
p. 044 701 1057
johanna.jakomaa@pori.fi

Maakuntatutkija Akuliina Aartolahti
Satakunnan Museo
p. 044 701 1056
akuliina.aartolahti@pori.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä