Skip to content

Museoliitto

18.6.2014

Museo 2015 -hanke etenee

Museo2015 -hanke tapasi äskettäin valitun järjestelmätoimittajansa zetcomin kesäkuun alussa Helsingissä. Pilottipäivät polkaisivat vihdoin käyntiin hankkeen uuden vaiheen. Nyt hankkeessa keskitytään uuden kokoelmahallintajärjestelmän pilotointiin ja lopulta käyttöönottoon. Hankkeessa suunnitellaan modernia järjestelmää, jolla suomalaiset museot pitävät kokoelmansa järjestyksessä ja hallinnoivat kohteille tehtäviä toimenpiteitä.

Järjestelmätoimttajaksi valikoitui kilpailutuksen kautta sveitsiläistaustainen zetcom, jonka hanketiimin avainhenkilöt olivat paikalla esittelemässä MuseumPlusRIA -järjestelmäänsä. Järjestelmä on käytössä laajasti ympäri maailman sekä erittäin vaikutusvaltaisissa museoissa, kuten Louvressa ja Berliinin valtiollisissa museoissa, että pienemmissä, erilaisia aineistoja tallentavissa museoissa.

zetcomin esiintymisestä huokui pitkä kokemus museosektorilta ja työkokemus yli 800 museon kanssa. Hanketiimiläisiä sekä pilottimuseoiden edustajia oli paikalla yhteensä yli kolmekymmentä henkilöä.

 
Seuraavaksi käydään läpi niitä satoja vaatimuksia, joita järjestelmälle etukäteen asetettiin vaatimusmäärittelytyöryhmässä ja museokentän kanssa tiiviisti kommunikoiden. Samalla valmistaudutaan testaamaan järjestelmää pilottimuseoiden aineistolla. Pilottivaiheen jälkeen, ensi vuoden alkupuoliskolla, järjestelmä on muokattu lopulliseen muotoonsa. Silloin datasiirtoprosessi vanhoista järjestelmistä uuteen on selvillä ja pilottimuseot siirtyvät hallinnoimaan kokoelmiaan uudella järjestelmällä.

Lisätietoja: http://www.nba.fi/fi/museoalan_kehittaminen/museo_2015

Voisit olla myös kiinnostunut näistä