Skip to content

Museoliitto

13.12.2022

Museoille tukea ukrainankielisten audio-opastusten tuottamiseen – tammikuussa alkava hanke syventää museoiden ja ukrainalaisyhteisön yhteistyötä

Suomen museoliitto käynnistää tammikuussa 2023 hankkeen, jossa toteutetaan ukrainankielisiä audio-opastuksia Suomen museoihin. 

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt hankkeelle 25 000 euron rahoituksen, joka käytetään täysimääräisesti opastuksiin. Tavoitteena on luoda uusia yhteyksiä ja syventää yhteistyötä ukrainalaisyhteisön kanssa.

”Suomen museot ovat jo tehneet tärkeää työtä Ukrainan ja sieltä paenneiden auttamiseksi. Olen iloinen, että nyt museot pääsevät syventämään kulttuurista sidettä ukrainalaisyhteisöön. Kulttuuri on tärkeä perusoikeus, ja on hienoa, että yhä useampi ukrainalainen pääsee pian nauttimaan museosisällöistä omalla äidinkielellään”, sanoo Suomen museoliiton toimitusjohtaja Petra Havu.

Ukrainan presidentin puoliso Olena Zelenska julkisti aloitteen ukrainankielisistä audio-opastuksista vuonna 2020, ja tänä vuonna se on levinnyt maailmanlaajuisesti tuen osoituksena hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle ja sotaa paenneille ukrainalaisille. Tällä hetkellä jo 26 maan museot ja kulttuuriperintökohteet tarjoavat audio-opastuksia ukrainaksi.

Suomen museoliitto kartoitti syksyllä kotimaisten museoiden valmiuksia ja halukkuutta audio-opastusten toteuttamiseen. Kysely osoitti, että kymmenet museot ovat jo tehneet yhteistyötä ukrainalaisten kanssa. Moniin museoihin on mm. päässyt ilmaiseksi Ukrainan passilla, ja etenkin lapsille on järjestetty omia tapahtumia. Museoilla on hyvät digitaaliset valmiudet ja ketteryyttä tuottaa audio-opastuksia. 

Tammikuussa käynnistyvä hanke mahdollistaa entistä tiiviimmän vuorovaikutuksen rakentamisen ukrainalaisyhteisön kanssa. Yhteistyön tekeminen ukrainalaisten kanssa on tammikuussa avautuvan hankehaun kriteeri. Haku avautuu Museoliiton sivustolla tammikuun aikana, ja siitä tiedotetaan liiton kanavissa.

Lisätiedot:

projektipäällikkö Miisa Pulkkinen

miisa.pulkkinen(at)museoliitto.fi

+358 44 4300 719

Voisit olla myös kiinnostunut näistä