Skip to content

Museoliitto

14.6.2018

Museoliiton kesäkirje kansanedustajille

Suomen museoliitto lähetti perinteisen kesäkirjeensä kansanedustajille. Kirjeen mukana kansaedustajat saivat uusimman Museo-lehden.

Arvoisa kansanedustaja

Suomalainen museoala on tänä vuonna julkistetussa museopoliittisessa ohjelmassa ottanut tavoitteekseen, että vuonna 2023 Suomessa on Euroopan ajankohtaisimmat museot ja innostuneimmat asiakkaat. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta ei yltiöpäinen. Suomalaiset museot ovat jo saavuttaneet kunniamainintoja eurooppalaisten museoiden arvioinneissa. Alamme asiantuntijat ovat näkyvissä rooleissa kansainvälisten järjestöjen johtopaikoilla sekä haluttuja esitelmöitsijöitä seminaareissa ja konferensseissa.

Suomalaiset ovat myös viime vuosina innostuneet käyttämään museoita aikaisempaa enemmän. Museoiden kävijämäärät ovat nousseet vahvasti, ja vuonna 2017 ylitettiin jo 7 miljoonan vierailun raja. 2010-luvun aikana kävijämäärä on noussut 46 %.

Museoalan rakenteet ovat uudistumassa valtionosuuslain ja siihen liittyvän museolain seurauksena. Uudistukset tukevat museoiden kehittymistä museopoliittisessa ohjelmassa määriteltyyn suuntaan. Erittäin rohkaisevaa on, että eduskunnassa valtionosuusuudistuksen yhteydessä käydyssä kulttuuripoliittisessa keskustelussa on selkeästi tunnistettu tarve museo- ja kulttuurialan rahoituksen kasvattamiseen sekä uudistuksen toteuttamisen että ydintoiminnan osalta.

Suomen museoliitto on kehottanut jäseniään kutsumaan poliitikkoja museoon 27.–31.8.2018. Tarkoituksena on, että teille järjestyisi mahdollisuus tutustua museoiden toimintaan käytännössä. Kutsuja teille on siis tulossa, ja toivon, että ne osuvat tyhjiin kohtiin loppukesän kalentereissanne. Jos haluatte tutustua johonkin erityiseen museoon, ilmoitelkaa siitä minulle, jolloin järjestän teille kutsun ja vierailun.

Kesällä museoiden tarjonta on parhaimmillaan, ja hyvän käsityksen kattauksesta saa tämän kirjeen liitteenä olevasta Museo-lehdestä. Sen myötä toivotan Sinulle hienoja luku- ja museoelämyksiä sekä mitä parhainta ja rentouttavinta kesää.

Ystävällisesti

Kimmo Levä
pääsihteeri
Suomen museoliitto ry

Voisit olla myös kiinnostunut näistä