Skip to content

Museoliitto

4.4.2023

Museot Ukrainan tukena – 14 suomalaismuseota toteuttaa ukrainankielisen audio-opastuksen

Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt 14 museolle avustuksen ukrainankielisen audio-opastuksen toteuttamiseen. Pilottihankkeeseen osallistuvat museot ovat Aboa Vetus Ars Nova, Arktikum, Ehrensvärd-museo, Forum Marinum, Gallen-Kallelan museo, Huittisten museo, Jakobstads museum, Jyväskylän taidemuseo, Kuopion taidemuseo, Lahden museot, Museo- ja tiedekeskus Luuppi, Pielisen museo, Suomen valokuvataiteen museo ja Tampereen historialliset museot.

Museoliitto sai loppuvuonna 2022 Suomen kulttuurirahastolta 25 000 euron avustuksen hankkeen toteuttamiseen. Summa käytetään täysimääräisesti museoiden audio-opastusten toteuttamiseen. Haku osoittautui suosituksi, ja haettu summa oli yli 50 000 euroa. Tästä syystä museoille ei pienimpiä summia lukuunottamatta voitu myöntää haettuja summia täysimääräisinä.

Pilottihanke on jo hakuvaiheessa synnyttänyt uutta yhteistyötä suomalaismuseoiden ja ukrainalaisyhteisöjen välille. Kulttuurinen side syvenee entisestään, kun ukrainalaiset ympäri maata osallistuvat audio-opastusten toteuttamiseen. Museoille hanke tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua ja tukea paikallisia yhteisöjä.

Ukrainankieliset audio-opastukset liittävät Suomen entistä tiiviimmin Ukrainaa tukevaan museoyhteisöön. Ukrainan presidentin puoliso Olena Zelenska julkisti aloitteen ukrainankielisistä audio-opastuksista vuonna 2020, ja tänä vuonna se on levinnyt maailmanlaajuisesti tuen osoituksena hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle ja sotaa paenneille ukrainalaisille. Tällä hetkellä jo 26 maan museot ja kulttuuriperintökohteet tarjoavat audio-opastuksia ukrainaksi.

Lisätiedot:

Konsernin viestintäpäällikkö Miisa Pulkkinen

miisa.pulkkinen@museoliitto.fio

+358 44 4300 719

Voisit olla myös kiinnostunut näistä