Skip to content

Museoliitto

18.1.2012

Museovuosi 2012 – muumioita ja muotoilua

Suomen museoliiton kokoamassa Museovuosi 2012 -koosteessa on mukana liki 750 näyttelyä ja tapahtumaa.

Helsinki on vuonna 2012 maailman designpääkaupunki. Muotoilu näkyy laajalti museoiden näyttely- ja tapahtumatarjonnassa, myös muualla kuin World Design Capital -kaupunkien museoissa. Esillä on erityisesti suomalaista designia perinteisestä taidekäsityöstä kokeilevaan nykydesigniin. Miten taipuu tuohi nykymuotoilijan käsissä (Gallen-Kallelan Museo)? Miten on innovoitu suomalainen suksiteollisuus (Hiihtomuseo)? Kuinka kohtaavat kuvataide ja design (Nykytaiteen museo Kiasma)?

Vuoden suurnäyttelyt esittelevät muumioita (Vapriikki), Marco Polon maailmaa ja matkareittejä (KAMU Espoon kaupunginmuseo), Italian futurismia (EMMA – Espoon modernin taiteen museo) ja pohjoismaista nykytaidetta (Turun taidemuseo) sekä katutaiteilijoita (Porin taidemuseo). Naistaiteilijat ovat myös vahvasti läsnä. Helene Schjerfbeckin syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Muun muassa Pohjanmaan museo esittelee Schjerfbeckiä höystettynä aikalaistaiteilijoiden töillä ja Tammisaaren museokeskus EKTAan avataan uusi pysyvä näyttely Helene Schjerfbeckin elämä ja taide. Outi Heiskasen 75-vuotisjuhlanäyttely valtaa Didrichsenin taidemuseon, Hanna Rönnberg Hämeenlinnan taidemuseon ja Fanny Churberg Turun taidemuseon. Uudet perusnäyttelyt avataan Tammisaaren lisäksi Hotelli- ja ravintolamuseossa sekä Suomen kansallismuseossa. Kansallismuseon Suomi Finland 1900 kertoo nimensä mukaisesti 1900-luvun suomalaisista ja Suomi-ilmiöistä.

Helsinki juhlii paitsi designpääkaupunkivuotta myös 200 vuottaan Suomen pääkaupunkina. Helsingin kaupunginmuseo tarjoaa kaksoisjuhlavuoden kunniaksi poikkeuksellisen runsaan ja monipuolisen ohjelman. Juhlavuosia vietetään myös Joensuun taidemuseossa 50-vuotisnäyttelyn merkeissä ja Hyvinkään kaupunginmuseossa 150 vuotta täyttävän rautatieliikenteen kunniaksi. Suomen ensimmäinen rataosuus valmistui Helsingin ja Hämeenlinnan välille vuonna 1862. Suomen ilmailumuseossa kerrotaan puolestaan 60 vuotta sitten Helsingin olympialaisia varten rakennetusta Helsinki-Vantaan lentoasemasta.

Jos ei koko nykyinen maailmanjärjestys niin ainakin museovuosi 2012 päättyy Didrichsenin taidemuseon Maya III -näyttelyyn, jonka keskeisimpiä teemoja ovat aika ja ajanlasku. Näyttely kertoo mayojen kalenterista ja yhden syklin päättymisestä joulukuun 21. päivänä 2012. Päivämäärää pidetään joissain piireissä maailmanlopun ajankohtana. Museossa tullaan silloin viettämään koko yön kestäviä valvojaisia!

Museovuoden 2012 näyttelyistä ja tapahtumista on laadittu pdf-kalenteri, jonka voi ladata osoitteessa www.museoliitto.fi/tiedotus/nayttelytiedotus. Kalenteri on laadittu 2.1.2012 mennessä Museoliiton näyttelykalenteriin syötettyjen tietojen pohjalta. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Ajantasainen näyttelykalenteri löytyy Suomen museoliiton verkkosivuilta osoitteesta www.museot.fi/nayttelykalenteri. Näyttelyitä voi hakea muun muassa teeman, paikkakunnan, alueen tai ajankohdan mukaan. Muista myös museohakupalvelu osoitteessa www.museot.fi/museohaku, josta löytyy liki tuhannen suomalaisen museon yhteystiedot.

Lisätietoja näyttelyt järjestävistä museoista.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä