Skip to content

Museoliitto

21.11.2023

NEMO European Museum Conference sitouttaa Euroopan museot toimintaan ilmaston puolesta

Paneelikeskustelussa Ciprian Stefan (vasemmalla), Heidi Rosenström, Julie Decker ja Birgitte Kehler Holst. Kuva: Panu Salonen

Network of European Museum Organisations NEMOn kolmipäiväinen konferenssi kannustaa museoita ilmastotyöhön. Eurooppalaisten museojärjestöjen ja museoiden verkosto on koonnut Lahteen yli 300 museoalan ammattilaista lähes 40 maasta.

Kolmipäiväinen tapahtuma päättyy tiistaina 21. marraskuuta. Ilmastoaiheisessa konferenssissa on keskusteltu museoista osana ilmastokriisin ratkaisua. Aiheina ovat olleet mm. tavat pienentää museoiden ilmastovaikutuksia ja kannustaa yhteisöjä toimintaan ilmaston hyväksi. Konferenssin teemana on ”And… ACTION! Museums in the climate crisis.”

NEMOn puheenjohtaja David Vuillaume korostaa museoiden merkitystä ilmastotyössä:

”Museoilla on suuri vastuu kulttuuriperinnön suojelemisesta ja välittämisestä. Niiden tulisi olla etulinjassa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, sillä ilmastokriisi uhkaa kulttuuriperintöä. NEMOn kaltaiset verkostot voivat tukea yhteistyötä ja jakaa parhaita käytäntöjä, jotta museot voivat pienentää hiilijalanjälkeään ja kannustaa yleisöjään toimintaan.”

NEMO julkisti konferenssissa Museums, Climate and Politics -selvityksen, joka kokoaa yhteen EU-maiden museosektoreiden ilmastostrategiat ja politiikkaohjelmat. Kattava selvitys tarjoaa museoille myös käytännön työkaluja ja hyviä käytäntöjä ympäri Eurooppaa.

Konferenssissa lanseerattiin interaktiivinen kartta, joka seuraa Euroopan museoiden ilmastotyötä. Kartta on kaikille museoille avoin alusta, jolla ne voivat jakaa tietoa ilmastotoimenpiteistä, aloitteista ja konsepteista.

Pääsihteeri Julia Pagel muistuttaa työn pitkäjänteisyydestä: “Vihreä kestävyyssiirtymä on jo käynnissä ympäri Eurooppaa. NEMO tekee museoiden työtä näkyväksi jakamalla hyviä ideoita, tuomalla toimijat yhteen ja voimistamalla museoiden ääntä. Museoammattilaiset kuuluvat kestävän Euroopan ytimeen.”

Konferenssin kotimainen pääkumppani on Museoliitto, jonka 100-vuotisjuhlavuosi huipentuu eurooppalaisten kollegoiden kohtaamisessa.

”Museoliitolla on kunnia järjestää konferenssi Suomessa 100-vuotisjuhlavuonnamme. Tehtävämme on alusta alkaen ollut vahvistaa museoiden yhteistyötä ja kehittää alaa. Ilmastokriisin ratkaiseminen vaatii yhteistyötä niin Euroopan kuin koko globaalin museoyhteisön tasolla”, sanoo Museoliiton toimitusjohtaja Petra Havu.

European Museum Conferencen tapahtumakaupungiksi valikoitui Lahti etenkin kunnianhimoisen ilmastotyön ansiosta. Lahti oli Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021. Tapahtuman kumppaneita ovat Lahden kaupungin ja Lahden museoiden lisäksi Kansallisgalleria ja Museovirasto. Konferenssia rahoittaa myös Euroopan unioni.

Lisätiedot:
Miisa Pulkkinen, Museoliiton konsernin viestintäpäällikkö, +358 40 523 9984, miisa.pulkkinen@museoliitto.fi

Contact at NEMO: Rebecca Thonander, Communications Officer, thonander@ne-mo.org

  

Voisit olla myös kiinnostunut näistä