Skip to content

Museoliitto

9.4.2019

Onko Poliitikon museoharjoittelu -viikko kalenterissa?

Tutustuta poliitikot museoosi ja tutustu itse poliitikkoihin. Kutsu poliitikko museoon -kampanjaviikko muuttuu tänä vuonna Poliitikon museoharjoittelu -viikoksi, jolloin nimikin kertoo entistä paremmin viikon luonteesta. Kampanja järjestetään 26.–30.8.2019.

Poliitikon museoharjoittelu -kampanjalla tehdään näkyväksi museoiden toimintaa kulissien takana. Museot voivat kutsua poliitikkoja tutustumaan museon toimintaan sekä viestiä asiasta paikalliselle medialle kansallisen kampanjaviikon puitteissa. 

Kevään vaalien jälkeen on erinomainen hetki kutsua uudet kansanedustajat ja europarlamentaarikot tutustumaan museotyöhön pintaa syvemmältä. 

Poliitikko ’työharjoitteluun’ museoon

Teemaviikkoon osallistuva poliitikko pääsee kokeilemaan museotyötä käytännön tasolla. ”Työharjoittelupäivän” aikana päättäjät tutustuvat museoammattilaisten työtiloihin, tutkijoiden huoneisiin ja esimerkiksi esineiden vastaanottotiloihin. Poliitikot pääsevät tekemään käytännössä muun muassa valokuva-arkiston kuvalainaustoimintaa, kokoelmien digitointia, näyttelyn kohderyhmien määrittelyä ja museoturvallisuusasioita. 

Vierailun sisällöstä ja kestosta sovitaan erikseen museon ja poliitikon kesken. Myös lyhyt vierailu museossa on mahdollinen, tärkeintä on saada yhteys paikallisiin päättäjiin.

Uusi graafinen ilme ja Facebook-tapahtuma

Poliitikon museoharjoittelu -kampanjalle on luotu uusi graafinen ilme. Bannerit ja julisteet  ovat museoiden vapaasti käytettävissä ja ladattavissa verkosta. 

Tänä vuonna panostetaan sosiaaliseen mediaan entistä enemmän ja toivotaan poliitikkojen aktivoituvan kertomaan kiinnostuksestaan kampanjaan Facebook-tapahtumassa. Viime vuonna moni poliitikko ilmoittikin toivovansa kutsua museoon, joten Facebook-tapahtuman avulla pyritään yhdistämään kiinnostuneita poliitikkoja ja museoita. Tapahtuma luodaan vaalien jälkeen kevään aikana. 

Muista somessa: #poliitikonmuseoharjoittelu

Aikataulut 2019

Kampanja järjestetään elokuun lopussa 26.–30.8.2019. Kesäkuun alussa avataan rekisteri, johon museot voivat ilmoittaa poliitikkovierailuitaan. Kesäkuussa kannattaa olla aktiivinen ja lähettää kutsuja poliitikoille. Vierailuista on hyvä sopia 12.8. mennessä ja ilmoittaa ne Museoliiton rekisteriin, jotta Museoliitto voi tiedottaa mediaa tulevista vierailuista. Myös museoiden kannattaa olla aktiivisia median suuntaan – varsinkin paikallismedia on ollut usein hyvin kiinnostunut tapahtumasta. 

Teemaviikko neljättä kertaa

Teemaviikko järjestettiin ensimmäisen kerran syksyllä 2016 ja toisen kerran kesäkuussa 2017. Vuonna 2018 kampanja järjestettiin elokuun lopussa ja viikko oli menestys, sillä yli 70 poliitikkoa tutustui 30 museon toimintaan kampanjan aikana. Joukossa oli eduskunnan puhemies, kolme ministeriä, yksi kaupunginjohtaja sekä lukuisia kansanedustajia ja kunnanvaltuutettuja. 

Lisätiedot

Tuuli Rajavuori
Viestintäpäällikkö
Suomen museoliitto
044 4300 710
tuuli.rajavuori(a)museoliitto.fi

https://museoliitto.fi/poliitikonmuseoharjoittelu

https://www.facebook.com/suomen.museoliitto/

https://twitter.com/museoliitto

Voisit olla myös kiinnostunut näistä