Skip to content

Museoliitto

15.2.2005

Pienten museoiden tulevaisuus pohdittavana Lahdessa

Suomessa on noin 700 pientä, etupäässä vapaaehtoisvoimin ylläpidettyä paikallis- ja kotiseutumuseota. Puolet talkoovoimin ylläpidetyistä museoista toimii kunnissa, joissa on alle 5000 asukasta. Pienet museot ovat vuosikymmenten aikana tallentaneet laajasti oman alueensa esineistöä ja monen pitäjän arvokkain rakennusperintö on saatu pelastettua omaan ulkomuseoon. Julkinen tuki paikallismuseoille on lähes olematonta.

Suomen museoliiton, Suomen Kotiseutuliiton ja Lahden kaupunginmuseon järjestämässä Paikallismuseon tiekartta -seminaarissa perehdytään pienten museoiden asemaan ja tulevaisuuteen. Seminaari järjestetään Lahden Hiihtomuseossa torstaina 17.2.2005. Paikallismuseon tiekartta kokoaa yhteen 80 ammatillisten museoiden, pienten museoiden ja kotiseutuyhdistyksen edustajaa ympäri maata.

Seminaarissa käsitellään muun muassa paikallismuseoiden asemaa yhteisön osana, museotoiminnan vahvuuksia ja maakuntamuseoiden roolia paikallismuseoiden tukijana. Yhtenä keskeisenä aiheena on alueellinen yhteistyö ja sen tiivistäminen: paikallismuseot ovat verkottuneet keskenään ja tekevät yhteistyötä muun muassa kansalaisjärjestöjen kanssa. Ongelmana on usein kotiseutuväen ikääntyminen, vaatimattomat rahalliset resurssit ja toiminnan katkonaisuus.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä