Skip to content

Museoliitto

3.10.2016

Suomen museoliiton suositus: Museovieraiden avustajille vapaa sisäänpääsy

Osa museovierasta tarvitsee käyntinsä aikana avustajana toimivan henkilön. Monissa museoissa käytäntönä on, että avustajalta ei peritä pääsymaksua. Käytännöissä on kuitenkin jonkin verran vaihtelua. Siksi Suomen museoliitto suosittelee, että kaikissa sen jäsenorganisaatioiden ylläpitämissä museoissa on vapaa sisäänpääsy toimintaesteisten ihmisten avustajille, oppaille ja tulkeille.

”Avustajien vapaa sisäänpääsy on kulttuurin saavutettavuuden näkökulmasta tärkeää. Se takaa kaikille tasa-arvoisen mahdollisuuden käyttää museoiden palveluja, kun avustajaa käyttävän ei tarvitse maksaa kaksinkertaista sisäänpääsymaksua”, Suomen museoliiton hallituksen puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo.

Avustajia saattavat tarvita esimerkiksi huonosti liikkuvat ja aistivammaiset, mutta myös muut erityisryhmät, joiden tarve avustajaan ei välttämättä näy ulospäin. 

”Unelmakäynti museossa sujuisi varmaankin jokaisen kohdalla mukavasti ja mutkattomasti. On ihan eri tunne lähteä näyttelyyn tai tapahtumaan, jos tietää ettei joudu epäselviin tilanteisiin tai maksamaan oman pääsylipun lisäksi avustajan lippua”, toteaa Kulttuuria kaikille -palvelun erityisasiantuntija Sari Salovaara.  

Avustajan maksuttomasta sisäänpääsystä kannattaa myös viestiä selvästi. Kohteen saavutettavuustiedot museon verkkosivuilla helpottavat monen museokäyntiä. Hinnoittelun kohdalla on myös hyvä mainita, pääseekö avustaja museoon maksutta. 

Suomessa ei ole käytössä erityistä todistusta, jolla avustajatarve esitetään. Siksi on tärkeää, että ilmaisen sisäänpääsyn mahdollistava käytäntö on tuttu kaikille museoiden lipunmyynnissä työskenteleville.

Museoliitto kannustaa jäseniään huomioimaan myös muut saavutettaviin ja esteettömiin museopalveluihin liittyvät näkökulmat. Lisätietoa kulttuurin saavutettavuudesta voi hakea esimerkiksi Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry:n ylläpitämiltä verkkosivuilta: http://kulttuuriakaikille.fi/

Voisit olla myös kiinnostunut näistä