Skip to content

Museoliitto

8.2.2022

Valtakunnalliset museopäivät järjestetään 18.–20.5.2022 Ahvenanmaalla

Kahden vuoden koronatauon jälleen Museopäivät järjestetään jälleen perinteiseen tapaan. Museovuoden tärkein tapahtuma kokoaa Museoliiton jäsenet ja yhteistyökumppanit yhteen keväiselle Ahvenanmaalle. Kokouspaikkana on kulttuuri- ja kongressitalo Alandica Maarianhaminan keskustassa. Lisäksi tilaisuuksia järjestetään alueen museoissa. Osaan ohjelmasta on mahdollista osallistua myös etänä. 

Museopäivien teemana Egensinne – Omalla tavalla 

Museopäivien ohjelma rakentuu teeman ”Egensinne – Omalla tavalla” ympärille. Sama teema on myös Ahvenanmaan 100-vuotisen itsehallinnon juhlavuoden käytössä. Ahvenanmaalaiset ovat usein joutuneet itse löytämään ratkaisuja erilaisiin haasteisiin niin työssä kuin vapaa-ajalla, arjessa ja juhlan aikaan, elinkeinoelämässä, kulttuurissa eikä vähiten politiikassa.  

Uusien ratkaisujen löytämisellä on yhtäläisyyksiä museotyöhön ja museopäivillä 2022 kiinnitämme huomiota tähän. Miten museot toimivat, kun museotoiminnassa kohdataan jatkuvasti uusia haasteita? Mitkä ovat ne suurimmat haasteet, joita museot kohtaavat nopeasti muuttuvassa maailmassa. Miten museot tavoittavat uusia yleisöjä ja keitä he ovat? Monet museot ovat löytäneet innovatiivisia ratkaisuja ja niillä on siten tärkeitä kokemuksia jaettavanaan. Ehkä ratkaisuihin on vaadittu omalla tavalla tekemistä?  

Aikataulusta ja ohjelmasta 

Aikataulujen osalta suosittelemme saapumaan Ahvenanmaalle jo tiistaina 17.5., jolloin on mahdollista rekisteröityä Ahvenanmaan museoissa sekä osallistua iltaohjelmaan.

Varsinainen ohjelma alkaa keskiviikkona Ahvenanmaan museoiden esittelyllä. Päivän pääpuhujat ovat PhD projektijohtaja Kathrin Pabst ja PhD apulaisprofessori Pia Laskar. Keskiviikon iltatapahtuma pidetään äskettäin uudistuneessa Museolaiva Pommernissa, joka tarjoaa upeat puitteet museoammattilaisten kohtaamiselle.  

Torstain salamapuheenvuoroissa kuullaan esimerkkejä museoiden luovista ja innovatiivisista kokeiluista. Torstaina pidetään myös Suomen museoliiton 99. vuosikokous, jossa muun muassa valitaan uudet hallituksen jäsenet. Perinteinen Museopalkintogaala järjestetään 19.5.2022 Hotelli Arkipelagin juhlavissa puitteissa. 

Opintoretkillä perjantaina 20.5. tutustutaan Ahvenanmaan historiaan ja nykypäivään. Meri, saariston ainutlaatuinen luonto sekä useat museokohteet tarjoavat inspiroivia elämyksiä Museopäivien osallistujille. 

Museopäivien alustava ohjelma on nyt julkaistu Lyytissä. Ilmoittautuminen avataan 1.3. 2022. Vuosikokoukseen järjestetään erillinen ilmoittautuminen.

Matkustaminen ja majoitus

Museopäivien osallistujat varaavat itse matkansa ja majoituksensa. Suosittelemme osallistujia varmistamaan ajantasaiset reittivaihtoehdot sekä varaamaan matkat ja majoituksen hyvissä ajoin.

Hotellien huonekiintiöt on varattu Museopäivien osallistujille 17.3.2022 saakka, minkä jälkeen huoneet vapautuvat myyntiin. Matkustusvaihtoehtoista Maarianhaminaan ja takaisin mantereelle voit lukea lisää täältä.

Etsimme inspiroivia Salamapuheenvuoroja Museopäivien ohjelmaan 

Onko museosi toteuttanut hankkeen uudella, erilaisella ja innovatiivisella tavalla? Onko sinulla kokemuksia, jotka haluat jakaa muiden alan toimijoiden kanssa? 

Tarjoamme Museopäivien tostain ohjelmassa 7 museolle 7 minuuttia aikaa esitellä onnistunutta tai epäonnistunutta projektiaan, jossa on yritetty ajatella laatikon ulkopuolelta ja löydetty oma tapa ratkaista haasteita. Lähetä oma ehdotuksesi 15.3. mennessä Pauliina Kinaselle, pauliina.kinanen(a)museoliitto.fi. Ehdotuksen tulee sisältää puhuja, organisaatio, otsikko ja lyhyt kuvaus sisällöstä. Esitys voidaan pitää ruotsiksi, suomeksi tai englanniksi. Valitut puhujat saavat tarkemmat ohjeet esityksen pitämiseen. 

Museopäivät järjestetään yhteistyössä Ahvenanmaan museoiden kanssa. 

Seuraa tapahtumaa Facebookissa

Lisätietoja: 
Koulutus- ja kehittämisjohtaja Leena Tokila
p. 040 534 6232 
leena.tokila(a)museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä