Skip to content

Museoliitto

27.9.2022

Valtakunnallista Opi museossa -viikkoa vietetään 4.–7.10.2022

Koululaisille ja opiskelijoille suunnattu Opi museossa -viikko järjestetään kolmattatoista kertaa lokakuun ensimmäisellä viikolla 4.–7.10.2022. Tänä vuonna viikon teemana on osallistavuus. Museot järjestävät viikon aikana monenlaista ohjelmaa ja tarjoavat monipuolisia digitaalisia aineistoja oppilaitosten käyttöön.

Valtakunnallista koululaisten ja opiskelijoiden Opi museossa -viikkoa vietetään tutustumalla museoihin oppimisympäristöinä. Viikon aikana koululaisille ja opiskelijoille suunnattua ohjelmaa järjestetään monissa museoissa kautta maan. Museot tarjoavat myös monipuolisia digitaalisia oppimateriaaleja oppilaitosten käyttöön.

Kampanjaviikkoa vietetään 29 museossa. Alle on koottu kiinnostavia poimintoja viikon ohjelmasta. Kokonaisuudessaan museoiden tapahtumat on koottu Opi museossa -tapahtumakalenteriin, jossa niitä voi hakea alueittain sekä päivä- ja museokohtaisesti. 

 
Poimintoja Opi museossa -viikon ohjelmasta

Riihimäen kaupunginmuseossa alakoululaiset pääsevät itse kokeilemaan esineiden luettelointia ja pohtimaan, mikä esine heistä tulisi tallentaa osaksi museon kokoelmia. Suomen lasimuseossa yläkoulun 7.–9. luokat pääsevät ideoimaan museon yleisötyötä ja pohtimaan, minkälainen on heidän unelmiensa museo.

Designmuseo järjestää opettajille suunnatun kierroksen, jossa tutustutaan Mitä jos? -näyttelyyn Sitran asiantuntijan Liisa Poussan johdolla. Samalla ideoidaan, miten käyttää näyttelyä omassa opetuksessa. 

Metsämuseo Luston ala- ja yläkouluille suunnatulla löytöretkellä voi omatoimisesti suunnistaa museossa ja etsiä kokoelmien aarteita. Joensuun taidemuseossa on mahdollista tutustua AR-tekniikkaa hyödyntävään Onnin salainen maa -tarinakierrokseen.

Lastentarhamuseolla järjestetään aikuisille suunnattuja aisteihin, kehollisuuteen, tilaan ja leikillisyyteen keskittyviä työpajoja. Helsingin kaupunginmuseossa koululaisryhmät voivat osallistua Mahtava Sederholm -opastukselle. 

Lottamuseo julkaisee Opi museossa -viikon aikana Instagramissa hauskoja haasteita ja tietoa lottahistoriasta. Koululaisluokat voivat varata myös ilmaisen verkko-oppitunnin sadan vuoden aikamatkalle lottien ja Suomen historiaan.

Fregatti Suomen Joutsenen 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Merikeskus Forum Marinum tarjoaa sarjan maksuttomia etäopastuksia 4.–6. -luokille. Myös Suomen maatalousmuseo Sarka järjestää ilmaisia virtuaaliopastuksia 1.–6. -luokille.

Linkki tapahtumakalenteriin.

Lisätiedot: 

Järjestökoordinaattori Kirsti Ruissalo

kirsti.ruissalo(a)museoliitto.fi

p. 044 430 0721

Voisit olla myös kiinnostunut näistä