Skip to content

Museoliitto

28.10.2013

Kokemuksia ja palautetta Mennään museoon! -viikolta

Koululaisten ja opiskelijoiden museoviikkoa vietettiin viidennen kerran 8.-11.10.2013. Viikon viettoon osallistui yli 50 museota eri paikkakunnilla. Koululaisille ja opiskelijoille oli tarjolla teemaopastuksia, työpajoja ja erilaisia pelejä sekä taidetta katsomalla, kokemalla ja tekemällä. Useisiin museoihin oli koululaisille ja opiskelijoille vapaa pääsy. Viikon jälkeen Museoliitto keräsi palautetta ja vinkkejä tapahtumaan osallistuneilta museoilta.

Tänä vuonna Mennään museoon -viikolle ilmoittauduttiin Museot.fi-sivuston näyttelykalenterin päivitystunnuksilla ja viikon ohjelma päivittyi tapahtuman alkuun asti. Tapahtumakalenteri on esillä osoitteessa: http://www.museoliitto.fi/koululaisten_museopaiva/

Uusi päivitystapa sai kiitosta. Ilmoittautuminen oli nyt kätevää ja palautteen mukaan oli hyvä, että päivitykset tulivat heti näkyviin ja niitä pystyi tarvittaessa muokkaamaan itse.

Usealla paikkakunnalla teemaviikko sai koululaiset ja opiskelijat joukolla museoon. Esimerkiksi Aineen taidemuseossa Torniossa työpajoihin ja opastuksiin osallistui kaikkiaan 25 ryhmää, 29 työpajaa ja 32 opastusta. Yhteensä museossa vieraili 573 koululaista, opiskelijaa ja päiväkoti-ikäistä.

Loimaalla Suomen maatalousmuseo Sarka piti ajankohtaa juuri ennen syyslomia erittäin sopivana. Turun taidemuseossa oli perjantaina 11.10. ilmainen sisäänpääsy koko päivän opiskelijakortilla. Pääsymaksuttomien opiskelijoiden määrä oli huomattavasti suurempi kuin normaalina perjantaina.

Olavinlinnasta todettiin, että vaikka aikataulujen sovittaminen on usein hankalaa, kouluilta on tullut vain positiivista palautetta siitä, että niille tarjotaan ilmaiseksi tällaisia kulttuurikasvatustapahtumia. Useat museokohteet joutuvat määrärahojen puutteen vuoksi vähentämään markkinointiaan, mutta tällainen valtakunnallinen tapahtuma noteerataan aina mediassa.

 

Teemaviikon haasteena on ollut koko maan kattava tiedottaminen. Parannusehdotuksena tuotiin esiim muun muassa Facebook-näkyvyys, yhteisen tapahtumakoonnit, nettilehti ja blogipostaustaukset. Monesta museosta esitettiin lisäksi toive, että tiedotusta voisi kehittää edelleen ja tuoda museoita esiin moneen oppiaineeseen sopivana oppimisympäristönä säännöllisesti, ei vain teemaviikkojen aikana.

Palautetta tuli myös ruotsinkielisen tiedotuksen puutteista. Ensi vuonna Mennään museoon -viikon juliste tehdään myös toisella kotimaisella kielellä. Myös kaikenlaiset muut tiedotukseen ja markkinointiin liittyvät panostukset ovat tervetulleita, sillä museon puolesta tähän ei ole erikseen resursseja.

Kiitos osallistumisesta Mennään museoon! -viikon viettoon. Laitathan kalenteriin merkinnän ensi vuoden Mennään museoon -viikkoa varten. Sitä vietetään 7.-10.10.2014.

Lisätietoja: projektisuunnittelija Eeva-Liisa Taivassalo, puh. 0444 300 703, eeva-liisa.taivassalo(a)museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä