Skip to content

Museoliitto

6.6.2014

Kokemuksia Museoviikolta

Museoviikkoa vietettiin 91 museossa 12.-18.5.2014. Museoviikon, Museoiden yön ja Kansainvälisen museopäivän tarkoituksena on tavoittaa uusia kävijöitä ja kehittää paikallistunnetta. Tänä vuonna museoiden yö oli lauantaina 17.5. ja Kansainvälinen museopäivä 18.5. osui sunnuntaille. Sopivat päivät innostivat museoyleisön liikkeelle. ICOMin teema museopäivälle oli Museum collections make connections. Suomessa teemana oli Kokoelmien ihmeet.

Kuopiossa viikko aloitettiin Snellmanin päivänä 12.5. J.V.Snellmanin kotimuseossa. Pieneen kotimuseoon pääsyä jonotettiin. Myös lauantaina 17.5. Kuopion museot täyttyivät asiakkaista. Esinekokoelmien aarteita, kuvakokoelmien helmiä sekä Hannes Kolehmaisen mitalikokoelmaa esiteltiin noin 600 ihailijalle. Kuopion korttelimuseo houkutteli piha-alueelleen kansanmusiikin ja tanhun ystäviä. Lauantain aikana korttelimuseossa vieraili noin 550 henkeä.

Vantaalla avattiin museoviikolla Rock´n Vantaa näyttely kaupunginmuseossa. Museoviikon aikana Rock´n Vantaa näyttelyyn, Padise – Vantaa -keskiaika pop-up näyttelyyn, arkeologisille kaivauksille ja Håkansbölen kartanoon tutustui lähes 2000 kävijää. Vinkkinä Vantaalta esitettiin, että lähekkäin olevien museoiden kannattaa koordinoida ohjelmiaan niin, että kävijät ehtisivät osallistua mahdollisimman moneen tapahtumaan kuten Tampereellla. Tampereella museoiden yö on Se juttu. Vapriikissa Museoyön viettoon osallistui 1630 henkilöä.

Keski-Suomessa samaan aikaan Museoiden yön kanssa vietettiin Yläkaupungin yötä, joka on näkyvä ja suosittu tapahtuma Jyväskylässä. Keski-Suomen museossa oli Museoviikon kunniaksi esillä Kokoelmien ihmeet -teemaan liittyvä pienoisnäyttely Raatihuoneen kellosta.

Ainolassa museopäivä houkutteli kävijöitä. ’Väkeä oli ajoittain niin runsaasti, että aina lähes toimiva tukkimiehen kirjanpito ei pysynyt mukana 420 kävijän jälkeen, kun väkeä tulvi joka ovesta,’ Ainolasta kerrotaan. Museopäivänä Mikkelin museoissa kävijöitä oli noin 450, joista osa oli uusia kävijöitä. Porvoon museossa, Holmin talossa ja Vanhassa raatihuoneessa oli 1300 kävijää museoviikolla, joista 400 vieraili museopäivänä.

Museoviikko huomattiin paikallisissa tiedotusvälineissä. Kankaanpään kaupunginmuseon tapahtumista oli paikallislehdessä kaksi aukeaman juttua ja kansikuva. Museoviikko oli esillä myös radiossa. Porvoon alueen molemmissa paikallislehdissä Uusimaassa ja Borgåbladetissa oli ilmoituksia menopalstoilla ja myös radio tiedotti asiasta. Uusimaa-lehti teki pitkän jutun kansainvälisestä museopäivästä.

Lisätietoja: projektisuunnittelija Eeva-Liisa Taivassalo, puh. 0444 300 703, eeva-liisa.taivassalo(a)museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä