Skip to content

Museoliitto

30.3.2021

Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien museot Kookos-kokoelmahallinnan asiakkaiksi 

Suomen museoliiton Kookos-kokoelmahallintapalvelut on sopinut MuseumPlus-kokoelmahallintajärjestelmän käyttöönotosta Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien kanssa. Uusi järjestelmä mahdollistaa museoiden aineistojen hallinnan samassa järjestelmässä. Museot lähtivät kilpailutukseen yhdessä, kun kokoelmahallintajärjestelmien vaihto tuli ajankohtaiseksi.

Lappeenrannan ja Imatran museot päättivät lähteä järjestelmän kilpailuttamiseen yhdessä. Alueellisen vastuumuseon, Lappeenrannan museoiden, vetämään kilpailutukseen sidottiin optiona Imatran museoiden liittyminen mukaan alusta alkaen.

”Imatran museoiden mukaan ottaminen tuli mieleeni jo alkuvaiheessa, sillä tiesin myös heidän etsivän uutta kokoelmahallintajärjestelmää. Kilpailutus on työläs prosessi, joten tämä on kaikkia osapuolia hyödyttävää kollegiaalista yhteistyötä”, toteaa Lappeenrannan museoiden intendentti Leena Räty.

”Yhteinen kilpailutus säästi meiltä paljon työtä verrattuna siihen, että olisimme tehneet oman kilpailutuksen”, kiittelee puolestaan Imatran taidemuseon intendentti Eero Laajo

Yhteisten kilpailutusten lisäksi museoiden on mahdollista verkostoitua Kookos-pooleiksi, joissa palvelusopimus tehdään poolin vastuumuseon kanssa. Vastuumuseo jakaa edelleen tarvittavat lisenssit verkoston jäsenmuseoille ja kustannusten jakautumisesta sovitaan sisäisesti verkoston jäsenten kesken. Poolin vastuumuseona voi toimia esimerkiksi alueellinen vastuumuseo, joka voi tällä tavalla vahvistaa ja toteuttaa tehtäväänsä oman alueensa museoiden tukemisessa.

MuseumPlus-järjestelmä mahdollistaa nyt Lappeenrannan ja Imatran museoille erilaisten aineistojen hallinnan samassa järjestelmässä. Museot voivat nyt myös hyödyntää yhteisiä aineistoja ja edistää yhtenäisiä luettelointikäytäntöjä. Yhteinen kokoelmahallintajärjestelmä tukee Lappeenrannan museoita alueellisen museotoiminnan kehittämisessä.

Lisätietoja: 

Palvelupäällikkö Sampsa Heinonen  
Kookos-kokoelmahallinta / Suomen museoliitto 
sampsa.heinonen@museoliitto.fi  
044 976 2404  

Reija Eeva 
vs. intendentti / kokoelmat ja tutkimus 
Lappeenrannan museot 
reija.eeva@lappeenranta.fi 
040 838 6592 

Eero Laajo 
intendentti 
Imatran taidemuseo 
eero.laajo@imatra.fi 
020 617 6702 

Kalle Pakarinen 
museoamanuenssi 
Imatran kaupunginmuseo 
kalle.pakarinen@imatra.fi 
020 617 6703 

Kookos-kokoelmahallinta tarjoaa valmiin kokonaisratkaisun, joka pitää sisällään MuseumPlus-kokoelmahallintajärjestelmän, varmistetun palvelintilan ja päivystävän käyttötuen sekä vuosittaiset koulutukset. Suomessa MuseumPlus-järjestelmää käyttää jo yli 20 museota ja muuta organisaatiota  ja se on räätälöity suomalaisen museokentän tarpeisiin.  

MuseumPlus-järjestelmää hallinnoi Suomessa Kookos-konsortio, johon kuuluvat Suomen museoliiton lisäksi Kansallisgalleria ja Museovirasto. Suomen museoliitto vastaa Suomessa palvelun toteuttamisesta. 

Kookos-kokoelmahallinnan palveluihin, käyttöönottoon ja tarkempiin teknisiin määrittelyihin voi tutustua Kookos-kokoelmahallinnan nettisivuilla

Voisit olla myös kiinnostunut näistä