Skip to content

Museoliitto

2.5.2017

Museoalan ammattilaiset kohtaavat Valtakunnallisilla museopäivillä Raumalla 8.-10.5.2017

Yli 200 museoalan ammattilaista ja luottamushenkilöä saapuu Raumalle Valtakunnallisille museopäiville 8.-10.5.2017. Tilaisuus huipentuu tiistaina 9.5. Rauman Juhlahovissa järjestettävään Museopalkintogaalaan, jossa palkitaan museoiden parhaimmistoa.

Tänä vuonna päivien teema on kulttuuriperinnön merkitys ja tehtävä ihmisten arjessa. Museopäivien pääpuhuja on filosofi, VTT Maija-Riitta Ollila. Hänen puheenvuoronsa vie pohtimaan ihmisen arkea muuttuvassa maailmassa. Miten neljäs teollinen vallankumous vaikuttaa ihmisenä olemisen tapaan? Miten jo näkyvissä olevat teknologiset muutokset vaikuttavat museoiden toimintaan?

Paneelikeskustelussa pohditaan, minkälaista on nykypäivän elämä maailmanperintökohteessa. Esiin nousee myös muita paikallisia teemoja. Päivien aikana kuullaan raumalaisten museoiden yhteisestä Suomi 100 –hankkeesta Puuta, rautaa ja rakkautta, joka tuo esiin paikallista historiaa sekä mobiiliopastuksilla että kaupunkimaisemaan liittyvillä kylteillä. Yksi päivien teemoista on myös museoiden yhdistyminen, josta kuullaan Rauman museoiden ja Vaasan kaupungin museoiden esimerkit.

Opintoretkillä tutustutaan Sammallahdenmäen pronssikautiseen hautaröykkiöalueeseen, Vanhaan Raumaan, Kuuskajaskariin ja Kylmäpihlajan majakkasaareen, Porin teolliseen kulttuuriperintöön sekä Olkiluodon ydinvoimalaan ja Eurajokeen. 

Juhlavassa Museogaalassa julkistetaan Vuoden museo- ja Vuoden museoviestintäteko-palkintojen saajat. Vuoden museo -palkinnon finalistit ovat Helsingin kaupunginmuseo, Lenin-museo, Päivälehden museo ja Vantaan taidemuseo Artsi.

Vuoden museoviestintäteko -palkinto jaetaan onnistuneelle, positiivisesti erottuvalle viestintäteolle. Loppukilpailuun on valittu Hotelli- ja ravintolamuseon, Lotta-museon, Teatterimuseon ja Vantaan kaupunginmuseon yhteinen näyttely- ja tapahtumakokonaisuus Rakkauden tiloja, Visavuoren museon Visavuoren kokoelmat kommentoimassa nykyaikaa somessa ja Vantaan taidemuseo Artsin Graffitin merkitys yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Museopäivien aikana pidetään myös Suomen museoliiton 94. vuosikokous. Suomen museoliitto on vuonna 1923 perustettu museoiden keskusjärjestö.

Tapahtuman järjestävät Suomen museoliitto, Rauman kaupunki ja Rauman museot.  

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan museoalan ajankohtaisista puheenaiheista!

Museopäivien ohjelma: https://www.lyyti.fi/ilmoittaudu/Valtakunnalliset_museopaivat_ja_Suomen_museoliiton_94_vuosikokous_4956

LISÄTIETOJA:

Kimmo Levä
pääsihteeri, Suomen museoliitto
p. 040 166 2816, kimmo.leva(a)museoliitto.fi

Risto Kupari
kulttuuripäällikkö, Rauman kaupunki
p. 02 834 3520, risto.kupari(a)rauma.fi

Hanna-Leena Salminen
amanuenssi, Rauman museo
p. 02 834 3526, hanna-leena.salminen(a)rauma.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä