Skip to content

Museoliitto

7.9.2006

Museojulkaisukilpailun finalistit on valittu

Voitosta kilpailevat seuraavat julkaisut:
Aurora Karamzin, Aristokratian elämää
Hälyytys, Suuri palokuntanäyttely
Louhisaaren kartano – suku ja rälssi, säteri ja kirkko
Sankarilliset lelut, Neuvostoleikkikalun lyhyt historia
Suomalainen kenkä, pinkojia ja piikkareita

Museokirjaklassikon kunniakirja myönnettiin Museoviraston julkaisulle Rahwaan puku, Folk Costume, Näkökulmia Suomen kansallismuseon kansanpukukokoelmiin, An Overview of the Folk Costume Collection of the National Museum of Finland
3. uudistettu ja laajennettu painos.

Voittajan valitsee FT Päivi Lipponen. Finalistit ovat esillä Turun kirjamessuilla 29.9.-1.10.2006. Voittajan julkistaminen tapahtuu Helsingin kirjamessuilla 26.-29.10.2006.

Museojulkaisukilpailuun osallistui 38 julkaisua. Museoiden julkaisut kertovat tarinoita paikallishistoriasta, käsittelevät museoiden kokoelmia ja näyttelyitä sekä ovat tutkimus- ja opaskirjoja historian ja taiteen maailmaan. Vuosittain museot tuottavat lähes kolmesataa julkaisua. Tehdäkseen tunnetuksi museoiden monipuolista ja korkeatasoista julkaisutoimintaa Suomen museoliitto on järjestänyt museojulkaisukilpailuja vuodesta 1992 lähtien.

Finalistit valitsi esiraati, jonka jäsenet olivat graafisen suunnittelun lehtori Satu Ilta, Taideteollinen korkeakoulu, lehtori Veikko Laakso, Turun yliopisto, yliopistonlehtori Jan Löfström, Helsingin yliopisto, kirjailija Kirsti Manninen, kuvataidejaoksen puheenjohtaja Lars Saari, Suomen arvostelijain liitto ry, museonjohtaja emerita Soili Sinisalo, Ateneumin taidemuseo ja kustannusjohtaja Päivi Vallisaari, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Raadin puheenjohtaja toimi suurlähettiläs Heikki Talvitie ja sihteerinä projektisuunnittelija Eeva-Liisa Taivassalo Suomen museoliitosta.

Finalistit

Aurora Karamzin, Aristokratian elämää
Espoon kaupunginmuseo ja Kustannusosakeyhtiö Otava
Sten Björkman, Tryggve Gestrin, Marianne Långvik-Huomo, Märtha Norrback, Jyrki Paaskoski, Ulla Tillander
Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2006, Sid. 206 s.
ISBN 10: 951-1-20901-9, ISSN 0785-7667

Raadin perustelut:
Julkaisu on tasapainoinen sekä eri suuntiin avautuva korkeatasoinen tietokirja. Artikkelien kirjoittajat ovat tehneet julkaisua varten tutkimustyötä ja päässeet käyttämään venäläisiä arkistoja. Teos sisältää paljon uutta tietoa sekä eurooppalaisen aristokratian että Aurora Karamzinin elämästä. Julkaisun ulkoasu on tyylikäs ja huoliteltu.

Hälyytys, Suuri palokuntanäyttely
G.A. Serlachius -museo
Pauli Sivonen
PK-paino, Tampere 2005, Nid. 111 s.
ISBN 952-99434-2-3

Raadin perustelut:
Teos on näkökulmaltaan ja sisällöltään sympaattinen yhdistelmä yleistä ja paikallista, palonsammutustoiminnan historiaa sekä Mäntän VPK:n toiminnan kuvausta. Teoksen kuvitus, taitto, värimaailma ja koko ulkoasu ovat erittäin onnistuneita ja lukemaan houkuttelevia.

Louhisaaren kartano – suku ja rälssi, säteri ja kirkko
Museovirasto
Toimittaneet Irma Lounatvuori ja Marja Terttu Knapas
Art-Print Oy, Helsinki 2005, Sid. 224 s.
ISBN 951-616-128-6

Raadin perustelut:
Erittäin korkeatasoinen tietokirja, jossa artikkelien kirjoittajat ovat tehneet kirjaa varten uutta tutkimusta. Kuvatoimitukseen on panostettu, kuvitus on monipuolinen ja painojäljeltään onnistunut. Teos on ulkoasultaan tyylikäs. Erityiskiitoksen ansaitsee vuosiluvuilla ja arvonimillä täydennetty laaja henkilöhakemisto. Kirja täyttää kaikki hyvän tietokirjan ja kauniin kirjan vaatimukset.

Sankarilliset lelut, Neuvostoleikkikalun lyhyt historia
Atena Kustannus Oy
Toimittanut ja suomentanut: Mia Heinimaa
Jyväskylä 2003, Sid. 120 s.
ISBN 951-796-401-3

Raadin perustelut:
Teoksen kohteena lienevät ensisijaisesti kaikki, joita nostalgian vuoksi kiinnostaa leikkikalujen historia, ja toissijaisesti ne joita kiinnostaa neuvostoyhteiskunnan ja -kulttuurin historia. Käteen sopiva viehättävä kirja kertoo leikkikalujen ohella Neuvostoliiton historiasta viehättävästi ja hauskasti. Teoksen taitto on elävä, vähän lastenkuvakirjamainen mikä sopii oivallisesti aiheeseen.

Suomalainen kenkä, pinkojia ja piikkareita
Tampereen museot
Anne-Mari Lehto, Mari Lind ja Ritva Palo-Oja
Saarijärven offset Oy 2005 Sid. 287 s.
ISBN 951-609-276-4, ISSN 1237-5276

Raadin perustelut:
Suomen teollisen kengänvalmistuksen historiasta kertova julkaisu, jossa keskeinen asema on annettu itse kengille. Teos etenee vuosikymmenittäin niin, että alan teollisuuden ja sen tuotteiden kehitystä tarkastellaan aluksi yhtenä jaksona 1800-luvun kolmen viimeisen vuosikymmenen osalta ja sen jälkeen edetään vuosikymmen kerrallaan 2000-luvun alkuvuosiin asti. Teos on runsas, kekseliäs ja visuaalinen.

Lisätietoja
Eeva-Liisa Taivassalo
projektisuunnittelija, Suomen museoliitto
puh. (09) 5841 1726
eeva-liisa.taivassalo(a)museoliitto.fi
www.museot.fi/museojulkaisukilpailu

Lue lisää

Museoiden kirjasyksy

Voisit olla myös kiinnostunut näistä