Skip to content

Museoliitto

23.10.2015

Museoliitto toivoo museoilta rohkeita avauksia moniarvoisen yhteiskunnan puolesta

Museoiden tärkeä tehtävä on sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon edistäminen. Viime kuukausien aikana lisääntynyt Suomeen suuntautuva turvapaikanhakijoiden virta on herättänyt myös museokentän pohtimaan, millä tavoilla voimme ottaa kantaa moniarvoisen yhteiskunnan puolesta.

Museoliitto toivoo, että mahdollisimman moni museo osallistuu viime aikoina Suomeen muuttaneiden kotouttamisprosessiin. Museoilla on paljon annettavaa suomalaiseen kulttuuriin ja historiaan tutustumisessa sekä kieli- ja kulttuuriopintojen suunnittelussa. Uskomme, että kaikilla museoilla on mahdollisuuksia toimia tasa-arvoisen yhteiskunnan puolesta.

Museoliitto suosittelee, että museot ovat yhteydessä paikallisiin maahanmuutto-organisaatioihin erityisesti niillä alueilla, joilla sijaitsee vastaanottokeskuksia. Maahanmuuttoviranomaisilta kannattaa tiedustella, minkälaiset yhteistyötavat sopivat parhaiten. Lisäksi kannustamme museoita tarjoamaan aktiivisesti palvelujaan. Yhteistyö paikallisten vapaaehtoisjärjestöjen kanssa voi antaa museolle myös uusia mahdollisuuksia kehittää toimintaansa.

Yksittäiset kansalaiset ovat ottaneet yhteyttä Museoliittoon ja tiedustelleet museoiden mahdollisuuksia tarjota ilmainen sisäänpääsy Suomeen muuttaneille turvapaikanhakijoille. Ilmaisen sisäänpääsyn osalta jokainen museo tekee luonnollisesti päätökset itse museon tilanteeseen sopien.

Turvapaikanhakijoihin liittyvät kysymykset ovat esillä myös Museoliiton ensi vuoden koulutusohjelmassa.

Lisätietoja: pääsihteeri Kimmo Levä, Suomen museoliitto, puh. 040 166 2816, kimmo.leva(a)museolitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä