Skip to content

Museoliitto

14.10.2015

Museot tempaisevat Nenäpäivän merkeissä kehitysmaiden lasten hyväksi

Useat museot eri puolilla Suomea osallistuvat loka-marraskuussa Nenäpäivä-kampanjaan, joka huipentuu Nenäpäivään 6.11. Vuosittain järjestettävä kampanja kerää varoja kehitysmaiden lasten auttamiseksi. Kampanjan tavoitteena on Suomi, jossa jokainen edistää kehitysmaiden lasten ihmisarvoisen elämän toteutumista. Tätä tavoitetta kohti kuljetaan viihteen ja yhteisen kansanliikkeen voimalla.

Moniin museoiden järjestämiin Nenäpäivä-tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy. Joissakin työpajoissa tai opastuksissa on vapaaehtoinen maksu, joka menee kampanjan hyväksi. Monessa museossa tapahtumapaikalla on myös Nenäpäivän lipaskerääjiä.

Lauantai 17.10.2015 on koko perheen nenäilypäivä Luontotalo Arkissa Porissa. Päivän aikana on mahdollisuus kuvauttaa itsensä arkkisafarilla, osallistua tietokilpailuun, askarrella oma rintamerkki sekä ihmetellä Koirakoulu Jasperin temppunäytöstä. Illalla järjestetään kahden kattauksen Nenäillallinen. Café Meriharakka palvelee koko aukioloajan.

Turun taidemuseo osallistuu lauantaina 17.10. Nenäpäivän viettoon järjestämällä sitaattiopastuksia. Niiden aikana tutustutaan teosten tekijöiden ajatuksiin taiteesta sekä kansainvälisiin vaikutteisiin Suomen taiteen historiassa. Lisäksi museossa on avoinna postikorttityöpaja, josta voit lähettää museon leimalla varustetun kortin.

Vantaan kaupunginmuseo viettää Nenäpäivää 21.10.2015. Silloin näyttelykierroksen lomassa voi tehdä Nenä-tehtäviä, äänestää Parasta Nenää, kuunnella Nenätädin jokitarinoita tai istahtaa Marttojen pop-up-kahvilaan. Päivä huipentuu Vantaan musiikkiopiston improteatteriryhmän esityksiin.

Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi etsii vampyyrinmetsästäjiä Ällöween-tapahtumassa 30.10. Paikalle kannattaa tulla hyytävässä naamiaisasussa, sillä paras puku palkitaan! Museon perusnäyttelyn yhteyteen on rakennettu pelottava Ällöwalk-kierros: lapamato, suolinkainen, sammakko, rotta, lepakko ja korppi kertovat, miten ennen on suhtauduttu loiseläimiin ja miten niistä on päästy eroon. Halloween-henkiseen Ällöween-iltaan ovat tervetulleita 6-13 -vuotiaat.

Postimuseossa Tampereella vietetään 6.11.2015 uusien postimerkkien ensipäiväntapahtumaa. Paikalla on myös joulupukki. Silloin voi tuunata joko pukille tai omaan käyttöön Nenäpäivän nenän. Lisäksi ohjelmassa on luentoja ja erikoisopastuksia.

Lasten Vellamo on koko perheen tapahtuma Merikeskus Vellamossa Kotkassa 22.11. Mukavan tekemisen ja kokemisen ohessa voi osallistua nenäpäiväkeräykseen lipaskerääjän ollessa paikalla klo 11-14. Ohjelmassa on ainakin Napero Varietee, lasten työpajoja ja Suomen majakkaseuran majakkaelokuvia.

Myös Kansallismuseon museoperhe on mukana Nenäpäivässä. Hämeen linnassa, Olavinlinnassa, Kansallismuseossa ja Merimuseossa järjestetään teemallisia yleisöopastuksia. Kaikkien kohteiden kierroksia yhdistävänä teemana on ’Museoiden salaisuudet ja suljetut tilat’. Esimerkiksi Hämeen linnassa järjestetään 31.10. Linnan kolot ja kolkat -kierroksia, jotka johdattavat vieraat linnan suljettuihin osiin illan pimeydessä.

Nenäpäivä-kampanjan tapahtumakalenteri on koottu osoitteeseen:
http://nenapaiva.fi/nenatapahtumat

Lisätietoja tapahtumista saa Nenäpäivä-ohjelmaa järjestävistä museoista. Nenäpäivä-kampanja toteutetaan 15.10.-15.11. Nenäpäivää vietetään 6.11.

Voisit olla myös kiinnostunut näistä