Skip to content

Museoliitto

27.11.2015

MuseoTalvi-lehden teema on futurismi

Museo-lehti 4/2015 kertoo museoiden tulevaisuudesta. Mitkä tekijät siihen vaikuttavat ja miten museot voivat itse vaikuttaa tulevaisuuteensa? Museo-lehden yhteydessä ilmestyy myös runsas museoiden talvinäyttelyliite.

Johdantojuttu tarkastelee museoiden rahoitusta. Miten rahoitus on muuttunut viime vuosina ja miltä museorahoituksen tulevaisuus vaikuttaa. Jutussa selvitetään myös, miten valtionosuusjärjestelmä tukee museoiden toimintaa.

Lehdessä esitellään museoiden uusia toimintatapoja. Museokeskus Vapriikkiin Tampereelle avautuva Suomen pelimuseo vahvisti talouttaan joukkorahoituskampanjalla, joka osoittautui menestyksekkääksi. Uudistuvia museoita edustaa Lasipalatsiin keväällä 2018 avautuva Amos Andersonin taidemuseo, joka viimeistelee Helsingin keskustan nykytaidekeskittymän.

Myös museoammatit ovat muutoksessa. Museopalveluiden kysyntä kasvaa yhteiskunnassa jatkuvasti, museot kiinnostavat ja museot panostavat yleisöpalveluihin yhä enemmän. Minkälaista osaamista museoammattilaisilta odotetaan?

Tulevaisuuden museotyöhön vaikuttaa myös avoimen datan yleistyminen. Kulttuuriperintöalalla sitä edustaa Finna-palvelu, joka tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville.

Mukana on myös perinteinen museokuvioita-palsta, joka esittelee museomaailman uutiset. Kansainvälinen artikkeli kertoo Glasgow´n museoista, joissa kokoelmatilat on avattu yleisölle. Näyttelykatsaus esittelee äskettäin uudistuneena avatun Helsingin taidemuseo HAMin. Lisäksi kurkistamme museokauppojen valikoimiin.

Museo-lehti on saatavilla useissa museoissa ja kirjastoissa sekä verkkojulkaisuna osoitteessa: http://issuu.com/suomen_museot/docs/museo_lehti_4_2015

Museoiden talvinäyttelyliite on luettavissa sivulla: http://issuu.com/suomen_museot/docs/nayttelyliite

Voisit olla myös kiinnostunut näistä