Skip to content

Museoliitto

15.6.2017

Nuoret taidetestaajat etsivät innostavia käyntikohteita – hakuaika elokuussa

Taidetestaajat etsii eri puolilta Suomea vierailukohteita lukuvuodeksi 2018–2019. Taidetestaajat on Suomen historian suurin nuorten kulttuurihanke, jossa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille tarjotaan kolmena lukuvuonna kaksi ikimuistoista taide-elämystä.

Nuorten testattavaksi voi ehdottaa mitä tahansa taidelajia. Tavallinen museokierros tai näytelmä ei kuitenkaan riitä, vaan organisaatioilta odotetaan vieraanvaraisuutta sekä huolella suunniteltua ja osallistavaa kokonaisuutta. Taidetestaajien kohteiden valinnassa painotetaan sekä taiteellista laatua että innovatiivista, nuorille suunnattua yleisötyötä. Millaista kahdeksasluokkalaisten mielestä on laadukas ja kiinnostava taide? Millainen on jännittävä, kiehtova ja riemastuttava taide-elämys?

Taidetestaajat on Suomen historian suurin nuorten kulttuurihanke. Kahdeksasluokkalaisia ja heidän opettajiaan on yhteensä yli 60 000. Jokainen luokka tekee kaksi taidekäyntiä, joten vierailujen kokonaismäärä vuoden aikana on jopa 120 000. Toisen vierailuistaan koululaiset tekevät lähialueen kohteeseen, joten organisaation on pystyttävä vastaanottamaan merkittävä osa oman maakuntansa kahdeksasluokkalaisista. Toiselle vierailulle nuoret matkustavat Helsinkiin – tai pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen.

Suurhanketta koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, joka haluaa tarjota mieleenpainuvia kulttuurikokemuksia tasa-arvoisesti kaikille nuorille. Sen vuoksi hakijoilta kysytään muun muassa vierailukohteen esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

Hanke on kolmivuotinen, ja sen rahoituksesta vastaavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. Jokaisen lukuvuoden käyntikohteista järjestetään erillinen haku. Ensimmäiset nuorten taidetestaajien vierailut on jo sovittu syksyksi 2017.

Lukuvuoden 2018–2019 vierailukohteiden hakuaika on 1.–25.8.2017. Sähköinen hakulomake täytetään osoitteessa www.skr.fi. Hakija esittelee lomakkeella työsuunnitelmansa, johon kuuluvat myös etkot ja jatkot. Lomakkeella kysytään lisäksi muun muassa yleisön vähimmäis- ja enimmäismäärä, jolla hakija voi osallistua Taidetestaajiin.

Tarvitessanne voitte pyytää apua suunnittelutyöhön oman maakuntanne Taidetestaajat-aluekoordinaattorilta. Yhteystiedot ovat osoitteessa www.taidetestaajat.fi. Sivustolla on myös lisäohjeita hakijoille. Haun tulokset julkistetaan viimeistään 2.10.2017.

Lisätiedot:
Taidetestaajat-hankkeen vastaava koordinaattori Anu-Maarit Moilanen / Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, puh. 044 978 4893, etunimi.sukunimi@taidetestaajat.fi
Erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio / Suomen Kulttuurirahasto, etunimi.sukunimi@skr.fi
Projektiasiamies Sonja Ollas-Airinen / Svenska kulturfonden, etunimi.sukunimi@kulturfonden.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä