Skip to content

Museoliitto

19.5.2015

Serlachius-museo Gösta on Vuoden museo – museoiden parhaimmistoa palkittiin Museogaalassa

Museoalan parhaimmistoa palkittiin Lappeenrannassa järjestetyssä Museogaalassa tiistaina 19.5.2015. Merkittävimmän tunnustuksen sai Mänttä-Vilppulassa sijaitseva Serlachius-museo Gösta, jolle myönnettiin Vuoden museo -palkinto. Vuoden museoviestintäteko-palkinnolla palkittiin Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi. Erikoispalkinnon sai Rauman merimuseo.

Vuoden museo -palkinnot jaettiin toista kertaa. Palkinnot ojensi voittajille viime vuoden voittajan Forssan museon johtaja Kati Kivimäki Lappeenrannan linnoituksessa järjestetyssä Museogaalassa. Vuoden museo -palkinto on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen Esko-veistos.

’Serlachius-museo on uudistanut toimintaansa rohkeasti ja innovatiivisesti, silti museon taustalla olevan säätiön perustajan tahtoa kunnioittaen ja sisältö edellä. Koko museoalan näkökulmasta on hienoa, että uudistetun museon merkitys paikkakuntansa vetovoimatekijänä on tunnustettu laajalti’, palkintoraati perusteli valintaansa.

Vuoden museo ja Vuoden viestintäteko -kiertopalkintoa tavoitteli kaikkiaan 32 museota. Vuoden museo -finaaliin selvisi neljä museota: Lappeenrannan museot, Sagalundin museo, Serlachius-museo Gösta ja Tornionlaakson maakuntamuseo – Tornedalens museum. Viestintätekopalkinnon finalisteja olivat EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Joensuun museot sekä Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi.

Vuoden museo -kiertopalkinto myönnetään museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Museon toiminta on tuonut uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle. Palkinnon jakavat Suomen museoliitto ja ICOM – Suomen komitea.

Museopalkintoraadin jäseniä ovat Anne Sjöström, Merja Heiskanen, Kimmo Levä, Liisa Lindgren, Päivi Salonen, Kaisa Viljanen ja Ditte Winqvist. Sihteerinä toimii Eeva-Liisa Taivassalo Suomen museoliitosta.

Museogaala on osa Lappeenrannassa järjestettävien Valtakunnallisten museopäivien ohjelmaa. Suomen museoliitto on vuonna 1923 perustettu museoiden keskusjärjestö.

Palkintoraadin perustelut

Vuoden museo: Serlachius-museo Gösta

’Serlachius-museo on uudistanut toimintaansa rohkeasti ja innovatiivisesti, silti museon taustalla olevan säätiön perustajan tahtoa kunnioittaen ja sisältö edellä. Museon näyttelyjen ja sisältöjen rinnalla ravintola, museokauppa ja kuljetuspalvelut muodostavat konseptin, joka ei jätä nykyaikaista museoasiakasta kylmäksi. Vahvalla viestinnällä on ollut merkittävä rooli uudistushankkeen onnistumisessa. Koko museoalan näkökulmasta on hienoa, että uudistetun museon merkitys paikkakuntansa vetovoimatekijänä on tunnustettu laajalti. Museon uudistamisen näkyvin osa on vanhaan kartanorakennukseen yhdistetty uudisrakennus, joka tarjoaa erinomaiset toimintaedellytykset kokoelman hoidolle ja kartuttamiselle sekä uusien kiinnostavien vaihtuvien näyttelyiden esittämiselle. Uusi konsepti laajentaa myös museon mahdollisuuksia toteuttaa perustajansa Gösta Serlachiuksen tahtoa hankkia ja tuoda näytteille oman ajan taidetta Mänttään. ’

Vuoden museoviestintäteko: Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi

’Oulussa kulttuurihistoriallinen museo, taidemuseo ja tiedekeskus on yhdistetty monipuolisia elämyspalveluja tarjoavaksi Luupiksi. Organisaatiouudistuksen rinnalla ja sen tukemiseksi Luuppi on uudistanut viestintäänsä ennakkoluulottomasti, suunnitelmallisesti ja ammattitaitoisesti. Viestinnän kärkenä on sosiaalinen media ja siellä seikkaileva pinkkitukkainen Lulu-tyttö. Sosiaalinen media toimii tekojen kautta. Sitä Luuppi toteuttaa rohkeasti ja innovoivasti. Hyviä esimerkkejä ovat ’Kissanruokapurkilla taidemuseolle’ -kampanja, jossa taidemuseo kampanjoi kodittomien kissojen puolesta, sekä Tietomaan näyttelystä kertova Pullopostia-kampanja.’

Vuoden erikoispalkinto: Rauman merimuseo

’Nykyaikainen museo toimii osana yhteisöään. Rauman merimuseo reagoi nopeasti uutiseen Rauman telakan lakkauttamisesta, joka vaikutti moneen raumalaiseen. Museo aloitti yhdessä raumalaisten laivanrakentajien kanssa hankkeen raumalaisen historian ja telakkatyöväen kulttuurin tallentamiseksi. Hanke onnistui erinomaisesti. Sen tuloksena Rauman merimuseo vakiinnutti asemaansa raumalaisen merenkulun, laivanrakennuksen ja Rauman historian esittäjänä ja tallentajana – osana raumalaisten elämää.’

LISÄTIETOJA:

Anne Sjöström
puheenjohtaja
Museopalkintolautakunta
puh. 050 590 9365
etunimi.sukunimi@naantali.fi

Kimmo Levä
pääsihteeri
Suomen museoliitto
p. 040 166 2816
etunimi.sukunimi@museoliitto.fi

Eeva-Liisa Taivassalo
palkintolautakunnan sihteeri
puh. 0444 300 703
etu-nimi.sukunimi@museoliitto.fi

Voisit olla myös kiinnostunut näistä