Skip to content

Museoliitto

16.8.2024

Petra Havu: Budjettileikkauksia tehdään puutteellisin perustein 

Miksi museoita halutaan heikentää, kun ne ovat suosionsa huipulla, kysyy Museoliiton toimitusjohtaja Petra Havu.

Valtiovarainministeriö esittää museoiden valtionosuusrahoitukseen noin 4,8 miljoonan euron leikkausta vuodelle 2025. VM:n esitys on noin yhdeksän prosenttia pienempi kuin museoiden valtionosuusrahoitus on tänä vuonna. Valtiovarainministeriön esityksessä museoiden VOS-rahoitukseen kohdistuvat leikkaukset ovat huomattavasti suuremmat kuin opetus- ja kulttuuriministeriön esityksessä, jossa VOS-momentille esitettiin esittävälle taiteelle ja museoille yhteensä 2,5 miljoonan euron leikkausta kuluvan vuoden talousarvioon verrattuna. OKM:n esityksessä tosin vasta 15 miljoonaa euroa hallinnonalalta vaaditusta 65 miljoonan euron leikkauksesta oli kohdennettu.

Molemmat budjettiesitykset ovat ristiriidassa eduskunnan sivistysvaliokunnan ilmaiseman tahdon kanssa. Sivistysvaliokunta painotti omassa lausunnossaan valtion julkisen talouden suunnitelmasta (SiVL 5/2024 vp), että:

” Kulttuurialan ammatillisen toiminnan turvaamisen lisäksi kyse on kansalaisten harrastamisen ja kulttuuriin osallistumisen mahdollisuuksien varmistamisesta. Kulttuurin toimialan leikkausten määrä ja tarkempi kohdentaminen toteutetaan huolellisen harkinnan perusteella kaikkein vaikuttavimpia toimintamuotoja suojaten.”

Museoiden vaikuttavuus on laajaa ja selkeästi osoitettavissa:

  •  Vaasan yliopiston tutkimuksessa museot synnyttivät alueilleen lisäkysynnän, joka oli viisinkertainen museoiden saamaan julkiseen tukeen nähden.

  • Tänä kesänä julkaistu kulttuurimatkailun vaikuttavuusselvitys osoittaa, että kulttuurin perässä matkustaa noin 40 prosenttia vapaa-ajan matkailijoista Suomessa. Pohjoismaisen selvityksen mukaan museot ja kulttuuriperintö ovat tärkein syy kulttuurimatkailulle kotimaassa ja laajemmin Skandinaviassa.
  • John H. Falk on tutkinut ja osoittanut museoiden moninaisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin.
  • Museoiden käyntimäärät ovat suuret: viime vuonna 8,7 miljoonaa käyntiä ammatillisesti hoidettuihin museoihin. Lähes puolet museoiden kävijöistä on ilmaiskävijöitä, joista suuri osa on lapsia ja nuoria.

Tämän valossa perusteet museoiden rahoituksen leikkaamiselle ovat puutteelliset. Mihin ja millaiseen vaikuttavuusarvioon perustuu hallituksen suunnitelma leikata juuri museoiden rahoitusta? 

Huolestuttava on myös ministeriöiden näkemys kehityksen suunnasta museoissa. OKM:n toiminnallisen tuloksellisuuden tavoitteissa arvioidaan, että museoiden käyntimäärät kääntyisivät laskuun. Kun vuonna 2023 käyntejä oli 8,7 miljoonaa, arvioidaan tänä vuonna toteutuvan vain 8,5 miljoonaa museokäyntiä. Sama 8,5 miljoonan käynnin tavoite on asetettu myös vuodelle 2025.

Tällä hetkellä kehitys on kuitenkin päinvastaista, sillä museot ympäri maata raportoivat suurista käyntimääristä alkuvuonna, ja paikallisia sekä museokohtaisia ennätyksiä on jälleen rikottu. Viime vuonna Suomen museoissa rikottiin kaikkien aikojen käyntimääräennätys.

Uhkakuvana on, että ennuste laskevista käyntimääristä muuttuu itseään toteuttavaksi, jos rahoitus supistuu. Pienemmällä rahoituksella tuotetaan vähemmän näyttelyitä ja joudutaan supistamaan aukioloaikoja, mikä toden totta houkuttelee vähemmän kävijöitä.

Kasvaneet käyntimäärät selvästi osoittavat, että kansalaiset haluavat käydä museoissa. Heille tulee turvata mahdollisuus siihen tulotasoon katsomatta, sillä museot ovat lähtökohtaisesti kaikille avoin ja tasa-arvoinen instituutio. Kaikkien ei tarvitse käydä kaikissa museoissa, mutta kaikilla tulee säilyä mahdollisuus virkistyä, kokea uusia elämyksiä, oppia ja sivistyä museoissa.

Lähteet:

Museoiden taloudellinen vaikuttavuus. Piekkola, Hannu; Suojanen, Otto; Vainio, Arttu . Vaasan yliopisto 2013. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-476-503-9
Valtakunnallinen kävijätutkimus 2021. https://museoliitto.fi/artikkelit/valtakunnallinen-kavijatutkimus-2021/
Kulttuurimatkailun vaikuttavuusselvitys: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-415-054-5
Museums – A Catalyst for Sustainable Economic Development in Sweden. Gustafsson, Christer & Ilja, Akram. International Journal of Innovative Development & Policy Studies 5(2):1-14, April-June, 2017. ISSN: 2354-2926
Measuring the Public Value of Finnish Museum Experiences. Falk, John H.; Claudio, Nicole; Meier, David. Institute for Learning Innovation. https://museoliitto.fi/wp-content/uploads/2024/02/Measuring-the-Public-Value-of-Museum-Experiences-FINAL-REVISED.pdf
Museoviraston Museotilasto: https://www.museotilasto.fi 

Voisit olla myös kiinnostunut näistä